Mainos

Vapaavuori arvostelee Solidiumia: "Ei tämä nyt ihan näin voi mennä"

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) arvostelee valtion sijoitusyhtiö Solidiumin hitautta Talvivaaran ongelmien hoidossa.

- Voi olla, että mikäli Solidium pääomistajana olisi havahtunut aikaisemmin Talvivaaran vakaviin ongelmiin, voisimme olla nyt hieman paremmassa tilanteessa. Silloin olisi voitu lähteä hakemaan aikaisemmin yrityssaneerausta, Vapaavuori arvioi MTV:n haastattelussa.

Kun kaivosyhtiön kriisi alkoi pahentua, Talvivaara ongelmineen sysättiin Solidiumista työ- ja elinkeinoministerön murheeksi.

Likapyykin pesijäksi joutunut elinkeinoministeri on tästä suivaantunut.

- Solidiumin lähtiessä sijoittamaan Talvivaaraan tätä mainostettiin elinkeino- ja teollisuuspoliittisin argumentein. Kun meni huonosti, kyseessä olikin vain finanssisijoitus ja hetken päästä se haluttiin siirtää kokonaan pois Solidiumista. Ei tämä nyt ihan näin voi mennä, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuoren johtopäätös on, että Solidiumin omistuksia on syytä arvioida uudelleen. Teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB eivät ole finanssisijoituksia, vaan niillä on suurta elinkeinopoliittista merkitystä. Vapaavuori pohtii, onko näiden yhtiöiden paikka enää jatkossa Solidiumissa.

- On syytä arvioida, pitääkö tämä yhtälö katsoa jollain uudella tavalla.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) haluaisi tiivistää poliitikkojen ja Solidiumin yhteyttä. Vapaavuori tyrmää ajatukset hallintoneuvostosta ja muistuttaa, että Solidium haluttiin irrottaa kauemmaksi ministereiden toiminnasta.

- Eihän siinä olisi järjen hiventä, että Solidium on siirretty kauemmaksi ministereistä, joilla on teollisuuspoliittinen vastuu ja tilalle otettaisiin esimerkiksi kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto, Vapaavuori muistuttaa.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on sijoittanut Talvivaaraan 149 miljoonaa euroa. Nyt valtion Talvivaara-omistukset ovat lähes arvottomia. Kaupankäynti Talvivaaran osakkeella Helsingin pörssissä on keskeytetty.

Perjantaina laaja ministerijoukko matkustaa Talvivaaraan pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johdolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.