Mainos

Vapaavuoren takuuidea tyrmätään

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren idea valtion takuusta työttömäksi jäävän asuntolainalle ei saa kannatusta pankeissa. Pankit tarjoavat jo nyt erilaisia lainaturvavakuutuksia, joilla voi minimoida riskiä mm. työttömyyden varalta. Myöskään valtiovarainministeriö ei lämpene Vapaavuoren ajatukselle.

Sampo-pankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki ei usko tällaisen yhden toimen saavan nyt hyytynyttä asuntokauppaa liikkeelle.

- Hintakehitykseen ja kauppoihin vaikuttaa nyt enemmän se, että ihmiset odottavat hintojen edelleen laskevan eivätkä osta asuntoja, Kuoppamäki sanoo.

Kuoppamäki sekä myös Nordean lainatuotteista vastaava johtaja Tom Miller miettivät, miten valtion takaus työttömän asuntolainalle käytännössä toteutettaisiin.

- Pankkien asuntolainoihin voi jo nyt ottaa lainaturvavakuutuksen esimerkiksi työttömyyden tai kuoleman varalta. Mutta kaikki keskustelu talouden elpymisestä ja kaikki toimet, mitkä tukevat kulutusta, on tervetullutta, Miller sanoo.

- Olisiko valtiontakaus työttömän asuntolainalle vastikkeetonta? Yleensä valtio haluaa vastikkeeksi jotain, Kuoppamäki pohtii yksityiskohtia, joita Vapaavuori ei ole esittänyt.

Nordean ekonomistia Reijo Heiskasta arveluttaa uusi tukimuoto valtiontalouteen.

- Yleensä tällaisilla rakennelmilla on taipumus jäädä pysyviksi. Kyllä jokaisella yksilöllä ja yrityksellä on kuitenkin oltava oma vastuu omasta lainastaan, eivät valtio ja veronmaksajat voi tulla kaikkeen mukaan, Heiskanen sanoo.

Myös rahakirstun vartija vastustaa

Myös valtiovarainministeriö tyrmäsi tänään Vapaavuoren idean.

- Se olisi työttömyyden ja asuntohankintojen subventoimista. Asuntovelallisen täytyy ottaa huomioon velkaan liittyvät riskit, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Peter Nyberg toteaa tänään Kauppalehden nettisivuilla.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) ehdotti viime maanantaina Kauppalehden haastattelussa, että valtio antaisi tänä ja ensi vuonna asunnon ostaville määräaikaisen lainatakuun työttömyyden varalta. Tarkoituksena olisi saada asuntokauppa liikkeelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.