Vapaaehtoistyö ulkomailla vetää nuoria naisia

Vapaaehtoistyön suosio kasvaa vuosi vuodelta. Jo lähes kaksi sataa suomalaisnuorta vuodessa päättää kansainvälistyä vaihto-opiskelun sijaan palkattomissa työhankkeissa ulkomailla.

Osa hankkeista saa myös EU:n tukea. Hyöty on kuitenkin osunut enimmäkseen väärään kohderyhmään: Vapaaehtoistöihin lähtee tavallisesti opiskelija eikä työtön nuori.

Tanskalainen pakolaiskeskus hakee lastenhoitajaa. Tsekkiläinen avustustoimisto etsii sihteeriä. Nepalilaisessa koulussa suunnitellaan englanninkurssia.

Kaikkia yhdistää ulkomaisen työntekijän tarve. Työvoimaa riittää, sillä tuhannet eurooppalaisnuoret haluavat viettää välivuoden vapaaehtoisina ulkomailla.

Suomesta vapaaehtoistöihin lähtee vuosittain eri järjestöjen kautta lähes kaksisataa henkeä. Yleensä lähtijä on parikymppinen nuori.

- Valitettavasti naispuolinen, valitettavasti siinä mielessä, että olis kiva että pojatkin lähtisivät, suunnittelija Helinä Ylisirniö Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksesta CIMO:sta kertoo.

Vapaaehtoistyö onkin noussut kilpailijaksi vaihto-oppilasvuodelle tai au-pair -pestille. Paikkoja on Pohjoismaista aina kehitysmaihin asti. Erityisen suosittu on EU:n nuoriso-ohjelma, joka on lähtijälle ilmainen. Muuten vapaaehtoisvuosi maksaa reilut 4 000 euroa.

Opiskelijoilla olisi muitakin väyliä ulkomaille. Sen sijaan tärkein kohderyhmä, työttömät nuoret eivät ole EU-ohjelmaan hakeutuneet.

- Jotkut nuoret ei ehkä ole niin aktiivisia ja kykene tätä tietoa löytämään. Mutta me työskennellään sen hyväksi, että saatais nämä nuoret jollain lailla haaviin, ja että he innostuisivat tästä mahdollisuudesta, Ylisirniö kertoo.

Niina Airikka on poikkeus vapaaehtoisten riveissä. Kolmikymppinen pankkineiti päätti lähteä vuodeksi Mosambikiin englannin- ja tietotekniikan opettajaksi.

- Tietysti motiivina on se, että mä haluan oppia tuntemaan uusia kulttuureita ja myöskin oppia kieltä, mutta myös antaa niille paikallisille ihmisille sen tietotaidon, jonka vaan voi viedä ja auttamaan ja opettamaan heitä, Airikka kertoo.

Hieman keskivertolähtijää korkeamman ikänsä Airikka uskoo olevan vain eduksi. - Jos mä ajattelen, että mä itse olisin lähtenyt 18-vuotiaana, niin mä en olisi tehnyt sitä. Tietysti suurin osa lähtijöistä on sanotaan alle 25-vuotiaita, mutta mun mielestä on ehkä järkevä lähteä tekemään vapaaehtoistyötä vähän vanhempana.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 04.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat