Mainos

Vapaaehtoisissa hoivajärjestöissä vakava vetäjäpula

Monia sosiaali- ja terveysalan vapaaehtoisjärjestöjä uhkaa vakava vetäjäpula. Jäsenistö ikääntyy eikä nuoremmista ole saatu riittävästi uusia aktiiveja pyörittämään järjestöjä. Sosiaali- ja terveysalan järjestöillä on kunnissa merkittävä tehtävä alan ammattilaisten rinnalla, mutta taloudellinen ja muu tuki on koko ajan supistumassa.

Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen Varkauden osasto kokoontuu vuoden viimeiseen kerhoon. Tarjoilu on totta kai jouluinen. Osallistujista ei ole pulaa, mutta nuorempia vetäjiä kaivataan kipeästi, kertoo Syöpäyhdistyksen Varkauden osaston puheenjohtaja Erkki Ryhänen:

- Vuodesta toiseen kun sitä on melko sidottu tähän puuhaan niin se rupeaa tuntumaan niinku raskaalta tää reki vetää, sanoo Ryhänen.

Monissa vapaaehtoisjärjestöissä kamppaillaan jaksamisen rajoilla. Täälläkin keski-ikä on jo yli 70 vuotta. Syöpäyhdistyksen Varkauden osaston sihteeri Marita Juuti:

- Ne, jotka ovat varsinaisessa vetovastuussa niin sitten väsyvät, että kun se ei ole pelkkää tätä kerhon pitoa Siihen sisältyy paljon Kuopiossa käyntejä ja muuta.

- Se näkyy jo näissä syöpäkeräyksissä kun ei tahdo saada kerääjiä, että olis edes yhden tunnin joku välillä siinä, että pääsis toinen niinku pienelle lepotauolle. Se on seistävä koko päivän aamusta iltaan asti niitten yksien ja samojen.

Järjestöjen ahdinkoon on paikoin herätty. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on perustanut neuvottelukunnan, joka yrittää helpottaa järjestöjen toimintaa kunnissa. Taloudellinen tuki järjestöille onkin kunnissa erittäin kirjavaa. Varkaudessakin mukava kerhopaikka näyttää muuttuvan kun vuokraa korotetaan tuntuvasti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.