Mainos

Vapaaehtoinen metsien suojelu jatkuu

Metsänomistajat ovat tyytyväisiä, että metsien suojelua toteutetaan vapaaehtoisesti eikä pakkokeinoin. Luonnonsuojelijat epäilevät, että vapaaehtoisin keinoin ei saada kaikkia arvokkaita kohteita suojeltua.

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö haluavat, että Etelä-Suomen metsiä suojellaan jatkossakin metsänomistajien vapaaehtoisuuden pohjalta. Rahaa suojeluun tarvitaan arviolta 65 miljoonaa euroa vuodessa seuraavien kymmenen vuoden ajan. Tällä rahasummalla voitaisiin kaksinkertaistaa suojeltujen metsien määrä Etelä-Suomessa nykyisestä reilusta kahdesta prosentista viiteen prosenttiin. Lisäksi vapaaehtoiset suojelukeinot halutaan ottaa käyttöön myös muualla maassa.

Metsänomistajat kiittelevät ehdotusta.

- Tämä suojelupolitiikan uusi linja on erittäin hyvä verrattuna takavuosien mittaviin suojeluohjelmiin, toteaa varametsäjohtaja Timo Nyrhinen MTK:sta.

Luonnonsuojelijat epäilevät, että vapaaehtoisin keinoin ei saada kaikkia arvokkaita kohteita suojeltua.

- Meillä ei ole syytä väheksyä metsänomistajien vapaaehtoista suojeluhalua, mutta toisaalta ei ole takeita, että pelkästään sillä saataisiin metsäluonnon monimuotoisuus turvattua, sanoo metsäasiantuntija Harri Hölttä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Tutkimusten mukaan laajoja suojelualueita ei ole saatu vapaaehtoisin keinoin muodostettua ja monet uhanalaiset lajit ovat edelleenkin vaarassa. Pakkokeinotkin ovat jatkossa mahdollisia, jos vapaaehtoisin keinoin ei saada riittäviä tuloksia. Metsänomistajat eivät kuitenkaan pakkokeinoihin usko.

- Mikäli yksityismetsissä lähdetään pakkokeinojen tielle, se merkitsee varmasti toiminnan lukkiutumista, arvelee Nyrhinen MTK:sta.

Millä keinoilla ja miten suurella rahamäärällä Etelä-Suomen metsiä jatkossa suojellaan, jää seuraavan hallituksen tehtäväksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.