Mainos

Vanunu ei pääse matkustamaan pois Israelista

Israelin ydinasesuunnitelmien paljastuksesta 18 vuotta vankilassa istununeen Mordechai Vanunun matkustuskielto jatkuu. Oikeuden mielestä Vanunun tiedot Dimonan ydinvoimalan entisenä työntekijänä voivat olla turvallisuusriski Israelille.

Israelin ydinasesuunnitelmat aikanaan paljastanut Mordechai Vanunu ei pääse matkustamaan ulkomaille. Israelin korkein oikeus on hylännyt Vanunun vaatimuksen matkustusrajoitusten poistamisesta.

Israelin viranomaiset asettivat Vanunun matkustuskieltoon sen jälkeen kun hän vapautui vankilasta aiemmin tänä vuonna kärsittyään 18 vuoden vankeustuomion. Vanunun mukaan kielto loukkaa hänen ihmisoikeuksiaan.

- Tämä on hyvin surullinen ja häpeällinen päivä, Vanunu totesi kuultuaan oikeuden päätöksestä.

Hän on asunut vapautuksestaan lähtien kirkossa Jerusalemissa.

Matkustuskieltoa on perusteltu sillä, että hänen tietonsa Dimonan ydinvoimalan entisenä työntekijänä saattaisivat olla edelleen turvallisuusriski maalle. Myös Vanunun oikeutta tavata ulkomaalaisia on rajoitettu.

Israelin ydinaseohjelma tuli julkisuuteen vuonna 1986, kun Vanunu oli kertonut siitä brittilehdelle.

Sunnuntaina Lontoossa ilmestyvässä Al-Hayat -sanomalehdessä julkaistussa haastattelussa hän varoitti 40 vuotta vanhan Dimonan ydinvoimalan olevan "toisen Tshernobylin kaltainen" turvallisuusriski.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Yhdeksän uutiset 26.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.