Vantaan tuhopoltoista epäilty vangittiin

Poliisin tutkinnassa on paljastunut, että molemmissa paloissa käytettiin sytytysaineena bensiiniä. Lisäksi on selvinnyt, että Kaivokselan kirkon palo alkoi takaovelta.

Vantaalaisnuorukaista epäillään Kaivokselan kirkon palon lisäksi Jehovan todistajien valtakunnansalin palosta Martinlaaksossa.

Tutkinnanjohtaja komisario Juha Juurisen mukaan teknisessä tutkinnassa on paljastunut, että molemmissa paloissa käytettiin sytytysaineena bensiiniä.

- Moottoribensiiniä löytyi myös epäillyn käyttämistä vaatteista ja asunnosta, Vantaan poliisissa työskentelevä Juurinen kertoo.

Vantaan käräjäoikeus vangitsi vuonna 1981 syntyneen vantaalaismiehen keskiviikkona. Mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta tuhotyöstä. Käräjäoikeus katsoi, ettei tekomuoto ollut kummassakaan törkeä. Epäilty kiistää syyllisyytensä.

Vantaan Kaivokselan kirkko paloi pahoin varhain sunnuntaina. Palosta teki ilmoituksen sivullinen, joka huomasi kirkon katolta tulevan runsaasti savua. Varsinaisen kirkkorakennuksen sisäpuoli tuhoutui palossa lähes täysin. Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra arvioi tuoreeltaan, että aineelliset vahingot nousevat vähintään kymmeneen miljoonaan euroon.

Jehovan todistajien valtakunnansali puolestaan vaurioitui keskiviikon vastaisena yönä viime viikolla. Lieskat tuhosivat talon kattorakenteita pahoin. Talon sisätilat saatiin pelastettua liekeiltä, mutta ne kärsivät vesivahinkoja.

Todistaja näki miehen liikkeellä

Poliisi otti vantaalaismiehen kiinni sunnuntaiaamuna. Samalla otettiin haltuun epäillyn vaatteita. Sunnuntaina ja maanantaina palopaikalla ja miehen asunnolla tehtiin teknistä tutkintaa. Epäillyn asunnosta löytyi vajaa astia nestettä, joka osoittautui bensiiniksi.

Tutkinnassa on selvinnyt, että Kaivokselan kirkon palo alkoi takaovelta. Myös valtakunnansalin tapauksessa lieskat lähtivät leviämään ovelta. Muitakin yhtäläisyyksiä palojen välillä on.

- Samantyyppistä ainetta, samantyyppinen tekotapa ja lähekkäin ajallisesti sekä paikallisesti, Juurinen luettelee.

Palojen kokonaisvahingoista ei ole poliisilla tarkkaa tietoa.

Juurisen mukaan poliisilla on asiassa hyvä todistajalausunto. Epäillyn naapurissa asuva henkilö oli nähnyt miehen liikkeellä seudulla palon syttymisaikaan. Miehen yllä oli sittemmin virkavallan haltuun päätyneet vaatteet.

Poliisi on puhuttanut tapauksen vuoksi kymmeniä ihmisiä, ja arviolta pariakymmentä on kuulusteltu. Kuulustelut jatkuvat edelleen.

Juurinen ei osaa vielä sanoa, liittyvätkö lauantaina Kaivostien kerrostaloalueella palaneet asuntovaunut mahdollisesti samaan kokonaisuuteen. Juurinen hieman ihmettelee, ettei näistä paloista saatu vihjeitä, vaikka ne tapahtuivat päiväsaikaan.

- Me olemme joutuneet priorisoimaan teknistä tutkintaa. Palojäämien tutkiminen on vasta työn alla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat