Mainos

Vantaan kirkkopalo oli tuhotyö

Kaivokselan kirkko tuhoutui pahoin sunnuntaiaamuisessa tulipalossa. Tapausta tutkitaan törkeänä tuhotyönä.

Poliisin sunnuntaiaamuna kiinni ottama nuori mies ei ole myöntänyt tekoa kuulusteluissa.

Poliisi kertoi eilen puolilta päivin järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että epäilty otettiin kiinni kello 6.55 omasta asunnostaan kirkon läheisyydestä yhden todistajanlausunnon perustella. Pian kiinnioton jälkeen miestä jututettiin tunnin verran, ja keskusteluja jatkettiin päivän mittaan. Miestä ei komisario Juha Juurisen mukaan voi luonnehtia poliisin vanhaksi tutuksi.

- Pari kolme pientä merkintää hänellä on, mutta ei mitään tämäntyyppistä, hän totesi.

Palo oli tuhotyö

Poliisin tekninen tutkinta on varmentanut sen, että Vantaan Kaivokselan kirkon palo oli mitä ilmeisimmin tuhotyö.

- Siellä on todennäköisesti käytetty palavia nesteitä ja syttymispaikka on kirkon takaosassa puistikon puolella oleva ovi, kertoo komisarioJuha JuurinenVantaan poliisista.

Juurinen johtaa kirkon paloon liittyviä tutkimuksia. Juurinen ei voinut vielä kertoa, mistä palavista nesteitä mahdollisesti oli kyse.

Kaivokselan kirkkopalon yhteyttä kahteen muuhun Vantaalla äskettäin sattuneeseen paloon ei ole vielä ehditty tutkia teknisesti. Noin kilometrin päässä kirkosta oleva Jehovan todistajien valtakunnansali syttyi palamaan keskiviikon vastaisena yönä Martinlaakson Vihertiellä. Palo sai alkunsa rakennuksen ulko-oven lähistöltä.

Eilisiltana puolestaan Kaivokselan Kaivostiellä syttyi asuntovaunuja palamaan kerrostaloalueen pysäköintipaikalla, joka sijaitsee aivan kirkon tuntumassa. Myös tätä paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

- Palojen vertaaminen on arkipäivän laboratoriohommia. Ensi viikon aikana pyritään saamaan ne vertailuun, Juurinen sanoi. Hän ei osannut sanoa, kauanko vertailu kestää.

Kaivokselan kirkko palaa

Hätäkeskus sai hälytyksen Kaivokselan kirkon palosta sunnuntaiaamuna kello 5.04. Hälytyksen teki ohikulkija, joka oli nähnyt kirkon katolta tulevan runsaasti savua.

Kaivokselan kirkko palaa.

Sunnuntaina poliisi kuuli lukuisia ihmisiä, muun muassa lähitalojen asukkaita. Puhuttamisesta ei saatu itse sytyttämishetkeen liittyviä havaintoja, sillä palon syttymisaikaan suurin osa ihmisiä oli nukkumassa.

Vantaan poliisi toivoo, että palohetkeen tai muista paloon liittyvistä havainnoista soitettaisiin numeroon 09-8730259. Numerossa on jatkuva päivystys.

Miljoonien eurojen vahingot

Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Jaakko Simojoki arveli tiedotustilaisuudessa, että palon aineelliset vahingot nousevat vähintään kymmeneen miljoonaan euroon.

- Kirkon tulevaisuus on avoin. Vakuutukset toki ovat kunnossa kaikkien kiinteistöjemme osalta, hän sanoi.

Simojoen mukaan mahdollista on, että pahoin tuhoutuneen kirkon korjaaminen tulee seurakunnalle liian kalliiksi.

- Myös se, rakennetaanko uusi kirkko, jää vielä avoimeksi kysymykseksi, hän sanoi.

Kaivokselan kirkko

Palomestari Arto Latvala totesi kuumuuden nousseen kirkkosalissa yli tuhannen asteen, ja tällaisessa kuumuudessa kärsivät jo rakennuksen betoni- ja tukirakenteet. Rakennuksen romahtamisvaaran takia alue onkin eristetty.

Varsinaisen kirkkorakennus tuhoutui lähes täysin sisäpuolelta, ja muutkin rakennukset kärsivät suuria savu-, noki- ja kuumuusvahinkoja. Jälkiraivaus palopaikalla jatkui pitkälle iltapäivään.

Kirkossa ei automaattista paloilmoitinta

Tuli tuhosi kirkon sisäosat erittäin pahoin. Esimerkiksi professori Oili Mäen suunnittelemat alttaritaulu "Tulkaa minun tyköni kaikki" ja kirkkotekstiilit paloivat täysin. Myös urut tuhoutuivat palossa.

Kirkkoherra Jaakko Simojoen mukaan seurakunta on jo aloittanut etsinnät korvaavista tiloista. Kaivokselan kirkkorakennuksessa on kokoontunut muun muassa iltapäiväkerholaisten ja eläkeläisten ryhmiä.

Tänään Kaivokselan kirkossa olisi ollut normaalin jumalanpalveluksen lisäksi yksi kirkkokaste.

Vantaankosken seurakunnalla on kaikkiaan neljä kirkkoa. Kaivokselan kirkko oli seurakunnan pääkirkkona vuoteen 1985, joten se on kirkkoherran mukaan monelle vantaalaiselle hyvin rakas.

Kaivokselan kirkossa ei ollut automaattista paloilmoitinta toisin kuin Seutulan kappelissa ja Myyrmäen kirkossa, joka on tätä nykyä seurakunnan pääkirkko. Palomestari Arto Latvala ei osannut arvioida, olisiko automaattisesta paloilmoittimesta ollut apua Kaivokselan kirkon palossa.

- Siitä on apua etenkin hitaasti syttyvissä paloissa, jotka lähtevät esimerkiksi sähkövioista. Paloilmoitin nimittäin hälyttää aivan pienestäkin savusta. Tämä on tärkeää, sillä täyden palamisen vaihe saavutetaan kuudessa minuutissa, Latvala kertoi. Sen sijaan automaattisesta paloilmoittimesta ei ole niin paljon hyötyä paloissa, jotka syttyvät räjähdysmäisesti.

(MTV3-STT)

Olitko paikalla, saitko otettua kuvia kännykälläsi? Lähetä kuvasi MTV3:n Uutissilmään!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja