Mainos

Vantaa pisti työttömyyden kasvun kuriin

Vantaalla on onnistuttu siinä, missä monet kunnat hapuilevat. Työttömyyden kasvu on nimittäin saatu Vantaalla kuriin.

Maaliskuussa Vantaan työttömyysaste oli 10,2 %, kun se koko maan osalta oli 9,5 %. Vantaan naapureihin verrattuna se on kuitenkin menossa hyvään suuntaan pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden suhteen.

Vantaan pitkäaikaistyöttömyys kasvoi viime vuoden maaliskuun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana 19,3 prosenttia. Se on kuitenkin vähän verrattuna Espoon 83,9 prosenttiin tai Helsingin 53,2 prosenttiin.

- Ollaan päästy ohi Espoosta. Vantaalla on vähemmän pitkäaikaistyöttömiä kuin Espoossa. On aina ollut Vantaalle suuri haaste voittaa Espoo, Vantaan kaupungin Työraide-projektin koordinaattori Mira Luukkanen iloitsee.

Nuorisotyöttömyyskin kasvoi Vantaalla viime vuoden maaliskuusta ainoastaan 3,9 prosenttia, kun vastaava prosenttiluku oli Espoossa 19,9 prosenttia ja Helsingissä 15,8 prosenttia.

Työllistämisprojektit toimineet

Vantaalla uskotaan, että sen lupaava kehitys johtuu pitkäaikaistyöttömyyttä vastaan käyvästä Työraide-projektista ja nuorten työllistämisprojekti Petrasta. Puolitoista vuotta käynnissä ollut Työraide on osa valtakunnallista kuntakokeilua. Neljä vuotta käynnissä ollut Petra taas on osa valtakunnallista nuorisotakuuta.

Työraiteessa 25-59-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät käyvät säännöllisesti palveluohjaajan luona, jonka kanssa käydään läpi työttömän henkilökohtaista suunnitelmaa.

Myös Petra-projektissa tehdään nuoren kanssa henkilökohtainen suunnitelma. Nuorta autetaan myös työnhaun käytännön asioissa.

- Monelle nuorellehan työnhaku voi näyttäytyä oikeasti aika haasteellisena. Ei oikein tiedä, että mitä kaikkea siihen työhakemukseen pitäisi kirjoittaa, miten tehdä ansioluettelo ja mistä työpaikkoja löytyy. Nuorille henkilökohtainen ohjaus tiiviillä tapaamisvälillä on usein todella tärkeää. Pystytään katsomaan rauhassa ne kaikki perusasiat, etsimään työpaikkoja ja motivoimaan nuorta. Nuoret innostuvat ihan eri tavalla työnhausta, kun joku ihminen on siitä heidän kanssaan kiinnostunut, Petra-projektin hankevastaava Annukka Jamisto sanoo.

Jamiston mielestä nimenomaan nuorten työllistämiseen kannattaa panostaa.

- Nuorten kohdalla työttömyys ei välttämättä vielä ole pitkittinyt. Omat vaihtoehdot eivät välttämättä ole heille selvillä. Nuori voi innostua ihan jostakin sellaisesta, mitä hän ei ole ajatellut ikinä tulevaisuuden suuntanaan, Jamisto sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.