Mainos

Vantaa päätti ostaa kiistellyn Marja-Vantaan alueen

Kauppaa on julkisuudessa arvosteltu reippaasti ylihintaiseksi. Alueen neliömetrin hinnaksi tuli kaupassa noin 60 euroa.

Vantaan ja pörssiyhtiö Spondan kiistellyt maakaupat ovat saaneet sinetin, kun kaupunginhallitus päätti ostaa vajaan 60 hehtaarin alueen tulevan kehäradan varrelta Marja-Vantaalta.

Alueen kauppahinta on 35 miljoonaa euroa, mikä tekee neliömetrin hinnaksi noin 60 euroa. Kaupunginvaltuuston on vielä myönnettävä lisäbudjetissaan rahat kauppaan.

Kaupan yhteydessä Vantaa sitoutuu siihen, että vähintään 20 prosenttia kohteen asuntorakennusoikeudesta osoitetaan sosiaaliseen asuntotuotantoon.

Vantaa neuvotteli maa-alueesta pitkään tuloksetta valtion kiinteistöyhtiö Kapiteelin kanssa. Syksyllä valtio myi Kapiteelin Spondalle. Samalla valtio sai takaisinosto-oikeuden, joka koski asuntorakentamiseen soveltuvia maita. Valtio puolestaan siirsi osto-oikeuden Vantaan kaupungille.

Kauppaa on julkisuudessa arvosteltu reippaasti ylihintaiseksi. Muun muassa Vantaan kaupunginvaltuuston entinen varapuheenjohtaja Timo Juurikkala sekä kansanedustaja Osmo Soininvaara ovat syyttäneet hallituksen asuntopolitiikkaa kaksinaamaiseksi.

- Vantaan maksettavaksi tuleva ylihinta hidastaa Marja-Vantaan toteutumista, koska se heikentää kaupungin mahdollisuuksia toteuttaa asukkaiden tarvitsemat palvelut: koulut, päiväkodit ja terveyspalvelut. Tämän lisäksi Vantaan maakauppa Spondan kanssa esitetyillä ehdoilla vaikuttaisi laajemminkin raakamaan hinnoitteluun pääkaupunkiseudulla, Juurikkala ja Soininvaara kommentoivat yhteisessä tiedotteessaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Jukka Peltomäki sanoi, että kauppa on Vantaalle varsin kannattava, koska Marja-Vantaan ydinalue saadaan nopeasti rakenteille ja alueen tontit myytyä kannattavasti. Peltomäen mukaan alueeseen ei voida soveltaa enää raakamaan hinta-arviota, koska alueen suunnittelu on jo varsin pitkällä.

Vantaa antamassa maitaan Sipoonkorven suojelualueeseen

Vantaa kaavailee Sipoonkorvessa sijaitsevan maa-alueensa hoidon ja mahdollisesti omistusoikeuden siirtämistä Metsähallitukselle. Maat liitettäisiin osaksi tulevaa ja suurempaa Sipoonkorven suojelualuetta.

Vantaan kaupunginhallitus päätti tänään, että kaupunki neuvottelee alueiden käytöstä, hoidosta ja mahdollisesta omistusoikeuden siirrosta Metsähallituksen kanssa.

Valtioneuvosto päätti viime vuoden lopulla perustaa valtion Sipoonkorvessa omistamilleen maille noin 1500 hehtaarin suojelualueen. Uusi suojelualue sijaitsee Sipoon ja Vantaan rajalla, ja se on osa suunniteltua noin 5000 hehtaarin suuruista suojelualuetta tai kansallispuistoa.

Helsinki ja Vantaa ovat alueella isoja maanomistajia. Helsingin ja Vantaan kaupunginvaltuustot ovat tukeneet kansallispuiston perustamista alueelle. Sipoon kuntakin on kannattanut sitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.