Mainos

Vantaa kieltää luvattoman leiriytymisen – ”ei kyse kerjäläisistä”

Vantaan kaupunki puuttuu luvattomaan leiriytymiseen.

Luvattomasta leiriytymisestä on kaupungin mukaan tullut viime aikoina entistä enemmän palautetta. Vantaalla onkin nyt otettu asiaan sama kanta kuin Helsingissä, eli leiriytyminen kaupungin omistamilla alueilla ei ole sallittua ilman erillistä lupaa.

Asiasta päättivät maankäytön ja ympäristön toimialan sekä tilakeskuksen viranhaltijat.

Vantaan kaupunki on valtuuttanut poliisin poistamaan luvattomasti leiriytyneet henkilöt ilman erillistä pyyntöä. Kaupungin johtoryhmä totesi tänään kokouksessaan, että poliisia pyydetään puuttumaan välittömästi luvattomaan leiriytymiseen.

Yksityisiin kiinteistöihin leiriytymiseen tai majoittumiseen poliisi voi ensisijaisesti puuttua vain kiinteistön omistajan pyynnöstä, ellei siitä aiheudu esimerkiksi ympäristöhaittoja.

Telttaleirejä parkkipaikalla

Itä-Euroopasta tulevat romanikerjäläiset ovat alkaneet näkyä myös Vantaan katukuvassa ja heidän on kerrottu jopa osin siirtyneen majoittumaan Vantaalle. Vantaan kaupungin valmiuspäällikön Jouko Sillanpään mukaan kieltoa ei kuitenkaan ole suunnattu pelkästään kerjäläisiin.

– Kyllähän jotkut leiriytyvät muutenkin. Kerjäläiset ovat ehkä nousseet esille, mutta on itsestään selvä asia, että ihmiset saavat oleskella vapaasti. Kysymys on siitä, että kaupunki haluaa, että majoitutaan sisätiloihin tai majoitusliikkeeseen. Halusimme periaatepäätöksen, kun ilmat alkavat lämmetä, hän sanoo.

Leiriytyjiä on ollut tänä keväänä muun muassa Energia Areenan parkkipaikalla Myyrmäessä.

– Siellä on ollut muutama teltta ja auto, joissa on ollut patjoja. Autot ovat Suomen rekisterissä, mutta niillä on romanialainen omistaja, Sillanpää kertoo.

– En voi sanoa varmuudella, ovatko leiriytyjät romanialaisia. He voivat ehkä olla myös virolaisia tai venäläisiä rakennustyötä tilapäisesti tekeviä.

Viime vuonna leiriytyjiä oli ainakin Tikkurilan kirjaston parkkipaikalla.

EU-maiden kansalaiset saavat oleskella Suomessa kolmen kuukauden ajan tarvitsematta oleskeluunsa lupaa. Suomen lainsäädäntö ei myöskään kiellä häiritsemätöntä kerjäämistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.