Vankiloiden johtava lääkäri: Kaikki oli varmistettu

Rikosseuraamuslaitos kiistää, ettei insuliinimurhaajan itsemurha-alttiutta olisi otettu riittävästi huomioon.

Rikosseuraamuslaitoksen johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen toteaa vankilan hoitohenkilökunnan toimineen asianmukaisesti, kun Katariina Pantilan (ent. Lönnqvist) itsemurha-alttius todettiin jokin aika sitten. MTV:n saamien tietojen mukaan Pantila oli yrittänyt itsemurhaa jo aiemmin.

- Olen tänään varmistanut nimenomaan sen, että hoitohenkilökunta on toiminut asiallisesti. Tätä ei olisi voitu estää.

Pantila löydettiin Turun vankilan sellistä kuolleena eilen. Hän oli saanut viime keskiviikkona tiedon siitä, että hovioikeus pitää voimassa Turun käräjäoikeuden antaman elinkautistuomion.

Johtava ylilääkäri Vartiainen ei ota kantaa yksittäistapauksiin.

- Ensikertalaisilla ja elinkautisvangeilla on aina suuri itsemurhariski olemassa. Hänelle ei jaettu vaarallisia lääkkeitä, joita hän olisi voinut varastoida itsemurhaa varten, Vartiainen toteaa.

Kuolinsyystä ei tietoa

Kun vangilla todetaan itsemurha-alttius, psykiatri pyydetään selvittämään tarkemmin tapaukseen liittyviä riskejä.

Hoitohenkilökunta noudattaa myös tiettyjä varotoimenpiteitä. Esimerkiksi lääkkeitä ei anneta vangin haltuun lainkaan. Myös vaatteet ja liinavaatteet tarkistetaan, ettei niihin pysty hirttäytymään. Vartiaisen mukaan nämä kaikki asiat oli otettu huomioon.

Kuolinsyystä ei vielä ole virallista tietoa. Vartiainenkaan ei vahvista, että kyseessä olisi itsemurha.

- Mitään tällaista en ole vahvistanut. On edelleen mahdollista, että kyseessä on sairauskohtaus. Niitä sattuu myös nuoremmille ihmisille. Vasta oikeuslääketieteellinen raportti kertoo totuuden.

Turun käräjäoikeus tuomitsi 28-vuotiaan Pantilan vuonna 2007 tapahtuneista vanhuksen murhasta ja tuttavan vauvan murhan yrityksestä.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat