Mainos

Vankilasta vapautunut rattijuoppo palaa usein takaisin kaltereiden taa

Rattijuopumus on rikosseuraamuslaitoksen mukaan käytännössä ainoa liikennerikos, josta Suomessa tuomitaan ehdottomaan vankeuteen. Muista liikennerikoksista, kuten ylinopeudesta tai liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, seuraa sen sijaan tavallisimmin sakkoja tai ajokieltoa.

Vankilatuomiokaan ei kuitenkaan aina riitä opetukseksi rattijuopolle.

- Vankeustuomion saanut rattijuoppo on yksi todennäköisimmistä rikoksen uusijoista Suomessa, kertoo tutkija Sasu Tyni Rikosseuraamuslaitokselta.

Ainoastaan omaisuusrikoksia uusitaan vielä todennäköisemmin.

Esimerkiksi vuonna 2005 vankilasta vapautui yhteensä 4 500 vankia. Vapautuneista yhteensä 1 700 oli saanut tuomionsa liikennerikoksesta. Seuraavien kahden vuoden kuluessa heistä vankilaan palasi 42 prosenttia ja enemmistöllä paluun syy oli jälleen liikennerikos.

Myös tytön yliajosta epäillyllä aiempia rattijuopumustuomioita

Herttoniemessä Helsingissä tiistai-iltana 11-vuotiaan tytön yli ajanut rattijuopumuksesta epäilty nuori mies oli niin ikään rikoksen uusija.

Useista rattijuopumuksista seurasi miehelle ensin joidenkin satojen eurojen suuruisia päiväsakkoja ja ajokieltoa, sitten ehdollinen vankeusrangaistus, joka muunnettiin yhdyskuntapalveluksi.

Lopulta yhdyskuntapalvelu muunnettiin jälleen uuden rattijuopumustuomion jälkeen keväällä 2009 41 päivän ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi.

Tytön kuolemaan johtaneen onnettomuuden sattuessa alkuviikosta, 25-vuotias mies ei ollut enää ajokiellossa. Aiemmista rattijuopumuksista oli kulunut jo riittävästi aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.