Mainos

Vankilassakin vietetään lapsiperheen arkea – tämä on lapselle aika hyvä paikka

Suomessa on alettu viime vuosina parantamaan tarmokkaasti vankien lasten asemaa. Yksi konkreettisimmista parannuksista on viisi vuotta sitten perustettu perheosasto Hämeenlinnan Vanajan naisten avovankilan yhteyteen.

Kymmenpaikkaisella perheosastolla äidit asuvat yhdessä lastensa kanssa pääsääntöisesti soluasunnoissa. Myös isä on mahdollista sijoittaa lapsensa kanssa perheosastolle erilliseen asuntoon, jos lastensuojelu näin määrää, mutta toistaiseksi kaikki sijoitetut ovat olleet äitejä. 

Myös Hämeenlinnan suljetussa vankilassa on kolme äiti-lapsi-paikkaa tutkintavangeille.

Vanajan vankilan perheosaston päivärytmi on suunniteltu lasten ehdoilla.

- Ajattelen, että tämä on lapselle aika hyvä paikka. Äidit tulevat yleensä sellaisesta elämäntilanteesta, jossa se elämä on aika solmussa. Täällä on säännöllinen arki ja täällä on ihmisiä huolehtimassa asioista ja turvaamassa sitä arjen olemista. Myös olosuhteet on luotu lapselle sopiviksi, osaston vastaava perhetyön ohjaaja Timo Jattu kertoo.

Vuosittain perheosastolle sijoitetaan äitiensä kanssa noin 25 lasta. Osa lapsista ehtii olla perheosastolla vain viikkoja, toiset taas ovat vuosia. Lähtökohtaisesti sellaisten vanhempien lapsia, joilla on pitkä tuomio, ei kuitenkaan sijoiteta perheosastolle.

Perheosastolle sijoitetaan vain alle kaksivuotiaita lapsia ja he voivat viipyä osastolla kolmevuotiaaksi asti. Lapsi on kuitenkin lähtökohtaisesti aina vanhemman mukana koko tuomion ajan.

- Ei tietenkään koskaan tehdä mitään sellaista, että lapsi sijoitettaisiin vankilaan äidin kanssa ja sitten yhtäkkiä tulee kolmevuotissynttärit ja pitää lähteä lapsen toiseen suuntaan, vankilanjohtaja Kaisa Tammi-Moilanen sanoo.

Muutos tapahtunut hiljattain

Muutos parempaan vankien lasten asemassa on tapahtunut vasta hiljattain.

- Muistan ajan, kun ei ollut mitään paikkaa, mihin tilastoida vangin tietoihin, että hänellä on lapsi mukanaan vankilassa. Kirjoitettiin vain, että "plus lapsi" nimilehden yhteen laitaan. Meillä ei ollut edes välttämättä lapsen koko nimeä, sosiaaliturvatunnusta, kotipaikkaa, mitään tietoja lapsesta. Oli vain sellaisia tietoja, joita äiti antoi. Ja siitä ei ole hirveän kauaa, kun tilanne oli tämä, Tammi-Moilanen päivittelee.

Nyt lapsen sijoituksesta päättää aina lastensuojeluviranomainen.

- Yhtäkään lasta ei enää vaan tuoda vankilaan miettimättä, että mitä se tarkoittaa sen lapsen kannalta, Tammi-Moilanen sanoo.

Hänen mukaansa viisivuotias perheosasto on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi sekä vangeille että lapsille.

-  Se, että annetaan mahdollisuus näille vanhemmille jatkaa yhteiseloa pienen lapsen kanssa, voi olla käänteentekevää koko perheelle. Mutta se täytyy tehdä niin, että lapsellakin on hyvä ja turvallista olla. Minun mielestäni tässä on saavutettu aika hyvin se mitä pitikin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja