Mainos

Vankilanjohtaja: Työilmapiirillä ei ole mitään tekemistä pidätyksen kanssa

Riihimäen vankilanjohtaja Pasi Oksan mukaan viime viikolla virastaan pidätetyn vanginvartijan tapauksessa ei ole kyseessä ajojahti eikä kiusanteko, vaan puhdas vankitietojärjestelmän väärinkäyttö.

- Kyse ei ole kiusaamisesta, vaan organisaation laillisuusvalvonnasta. Kaikki tiedustelut vankilan tietojärjestelmiin, jotka eivät liity virkatehtäviin, ovat väärin, kommentoi Oksa.

Poliisin mukaan vartija on ollut pidätettynä asian johdosta, mutta hänet on jo vapautettu.

Riihimäen vankilan entinen vanginvartija Markku Pöyhönen sanoi MTV3 Uutisille, että pidätetyksen taustalla on pitkään jatkunut kiusaaminen. Samaa kertoo Vankilavirkailijain liiton Riihimäen vankilan osaston puheenjohtaja Janne Tikka. Tikan mukaan pidätetty vanginvartija oli riidoissa vankilajohdon kanssa, ja että pidätetty vartija joutui lopulta ajojahdin kohteeksi.

- Työilmapiirillä ei ole sinänsä tämän asian kanssa mitään tekemistä, sillä oli ilmapiiri mikä tahansa, meidän tietoturvasäännökset ovat selkeät. Eikä Riihimäen vankilassa ole myöskään viihtyvyysongelmaa, jatkaa Oksa.

Vankitietojen toistuvaa selailua

Riihimäen vankila ja Rikosseuraamuslaitos tekivät rikosilmoituksen vankitietojärjestelmän, eli Vatin, väärinkäytöstä ja poliisi aloitti jutun esitutkinnan.

Pidätetty vanginvartija oli käyttänyt vankitietojärjestelmää toistuvasti perusteetta. Käytännössä hän oli siis katsonut muun muassa vankien henkilöhistoriaa koskevia tietoja, joissain tapauksissa kollegansa tunnuksilla.

Virastaan pidätetyn vartijan puolta pitävä Pöyhönen toteaa, että vartijoita oli kehotettu käyttämään uudehkoa vankitietojärjestelmää paljon, jotta ohjelma tulisi heille tutuksi.

- Ohjelma on meillä siksi, että sitä käytettäisiin virkatehtävissä. Ja ohje ei suinkaan tarkoita sitä, että käyttäkää sitä laittomasti kaikkeen sellaiseen mihin sitä ei saa käyttää. Ei sellaista ohjetta kukaan voi eikä pysty antamaan. Vati-tietojärjestelmää pitää toki käyttää, koska se on meidän päivittäinen työkalu, mutta vain sillä rajoituksella mitä lait ja asetukset meille antavat, kommentoi vankilanjohtaja Oksa.

- Tällä hetkellä selvitellään ,onko vankitietojärjestelmän väärinkäytöksiä muuallakin. Minun tiedossani ei ole. Joitain yksittäistapauksia ehkä liittyen koko vankeinhoitoon, mutta tämä on aivan omaa luokkaansa oleva juttu, jatkaa Oksa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.