Mainos

Vankilan piiritys päättyi Jerikossa

Radikaaliryhmittymä PFLP:n johtaja Ahmed Saadat on antautunut israelilaisjoukoille Länsirannalla.

Vankilan piiritys Jerikossa Länsirannalla päättyi illalla, kun vankilassa olleet palestiinalaistaistelijat antautuivat israelilaisjoukoille. Palestiinan vapautuksen kansanrintaman PFLP:n johtaja Ahmad Saadat ja viisi muuta järjestön johtoon kuuluvaa jäsentä poistuivat vankilasta kädet ylhäällä, vahvistivat palestiinalaisten ja Israelin turvallisuusviranomaiset.

Israelin armeijan joukot tunkeutuivat aiemmin tänään panssarivaunujen ja helikopterien tukemina palestiinalaisvankilaan saadakseen haltuunsa vankilassa olleet palestiinalaistaistelijat. Vankilapiiritys sytytti laajoja levottomuuksia palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on palannut Länsirannalle Euroopan-vierailultaan.

Israelin armeijan edustajan mukaan operaatio saatiin vietyä päätökseen menestyksekkäästi. Israelilaisjoukot moukaroivat vankilaa läpi päivän panssarivaunuilla ja ohjuksilla yrittäessään saada palestiinalaistaistelijat antautumaan. Kaksi palestiinalaista vartijaa sai tulituksessa surmansa ja parikymmentä muuta palestiinalaista haavoittui.

Vankilavälikohtauksesta suuttuneet palestiinalaiset sieppasivat ainakin yhdeksän ulkomaalaista Gazassa, ja PFLP:n taistelijat tunkeutuivat mm. EU:n toimistoalueelle ja sytyttivät British Councilin kulttuurikeskuksen tuleen. Osa panttivangeista vapautettiin pian sieppauksen jälkeen.

Epäiltynä ministerin murhasta

Saadat ja viisi muuta PFLP:n jäsentä ovat olleet vankilassa Jerikossa elokuusta 2002 alkaen amerikkalaisten ja brittien valvonnassa. Heitä epäillään Israelin matkailuministerin Rehavam Zeevin murhasta.

Viime viikolla palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vihjasi olevansa valmis vapauttamaan miehet. Vankilaa valvoneet amerikkalaiset ja brittitarkkailijat poistuivat paikalta vain hetkeä ennen kuin israelilaisjoukot tunkeutuivat sinne.

Palestiinalaisten itsehallinto tuomitsi hyökkäyksen ja vaati sen pikaista lopettamista. Palestiinalaisten parlamenttivaalit voittanut äärijärjestö Hamas puolestaan kehotti kansainvälistä yhteisöä puuttumaan asiaan.

Kostoiskuja

Vankilaiskusta sydämistyneet palestiinalaiset sieppasivat tiistaina kostoksi joukon ulkomaalaisia, tunkeutuivat Gazassa EU:n toimistoalueelle ja sytyttivät British Councilin kulttuurikeskuksen tuleen.

Sadat aseistautuneet palestiinalaiset osallistuivat kulttuurikeskuksen tuhoamiseen. Keskuksen johtajan mukaan rakennus vaurioitui pahasti tulipalossa. Samaan aikaan asemiehet tunkeutuivat myös amerikkalaisten hallussa olevaan toimistoon, jossa opetettiin englantia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.