Mainos

Vankikarkurit jäivät kiinni Lahdessa

Tiistai-iltana Hesperian sairaalasta paenneet miehet saatiin kiinni yleisövihjeen perusteella. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus vaatii selvitystä siitä, miten mielentilatutkimuksessa olleet vangit saattoivat karata.

Poliisi on tavoittanut Helsingistä karanneet tutkintavangit Lahdessa tänään illalla.

Kaksikko otettiin kiinni yleisövihjeen perusteella Lahdessa Kivimaan kaupunginosassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta kello 18:n aikaan. Mielentilatutkimuksessa olleet vangit pakenivat Helsingissä sijaitsevasta Hesperian sairaalasta tiistai-iltana. He saivat yhdentoista tunnin etumatkan, sillä heidän pakonsa huomattiin vasta seuraavana aamuna.

Molempia miehiä epäillään väkivaltarikoksesta, mutta poliisi ei uskonut heidän olevan ulkopuolisille erityisen vaarallisia. Toinen karanneista on kotoisin Lahdesta.

Poliisin mukaan kiinniotto sujui rauhallisesti eikä siihen liittynyt minkäänlaista vastarintaa.

TEO vaatii selvitystä vankien karkailusta

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) vaatii selvitystä siitä, miten mielentilatutkimuksessa olleet vangit saattoivat karata.

Kaksi tutkintavankia pakeni Helsingissä sijaitsevasta Hesperian sairaalasta ikkunan kautta tiistai-iltana. Edellisen kerran Hesperiasta pakeni tutkintavanki viime kuussa. Hänen pakomatkansa päättyi vain tuntien kuluessa.

TEO on erityisen huolissaan siitä, että vankien karkailu alkoi sen jälkeen kun mielentilatutkimusten tekopaikka muuttui. Lapinlahden sairaalaan liittyvien päätösten takia mielentilatutkimukset siirtyivät Helsingissä HYKS psykiatriakeskukseen Hesperian sairaalaan.

- Tämä on erittäin poikkeuksellista. Ja kun tämä vielä liittyy tutkimusyksikön fyysiseen muuttumiseen, niin kyllä tämä on syytä selvittää, TEOn ylijohtaja Jukka Männistö perusteli.

TEO haluaa kuulla, minkälaisissa olosuhteissa vangit karkasivat. Miehet saivat yhdentoista tunnin etumatkan, sillä heidän pakonsa huomattiin sairaalassa vasta seuraavana aamuna. TEO vaatii selvitystä myös toimenpiteistä, joihin karkaamiset ovat sairaalassa johtaneet.

Ylijohtaja Männistö ei vielä halua arvioida, onko TEOssa halua lopettaa Hesperian sairaalan käyttö mielentilatutkimusten tekopaikkana.

- Se on tulevaisuuden pohdittava, miten tätä arvioidaan. Meidän mielestäni ihan oikeutettu pyyntö on se, että ne tutkimukset, jotka tilaamme jossain tehtäväksi, ovat kaikin puolin laadullisesti ja turvallisesti toteutettuja.

TEO on esittänyt selvityspyynnön HYKSin psykiatrian toimialajohtajalle. TEO haluaa selvityksen kolmen viikon kuluttua.Asiasta päätti tänään kokoontunut TEOn lautakunta.

TEO määrää mielentilatutkimuksen tekopaikan sen jälkeen kun oikeus on määrännyt tutkimuksen tehtäväksi. Vuosittain mielentilatutkimuksia tehdään 200. Yksi tutkimus maksaa valtiolle 25 000 euroa.

Hesperian sairaalan lisäksi mielentilatutkimuksia tehdään Vanhan Vaasan sairaalassa ja Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.