Mainos

Vankikarkuri petkutti pakomatkalla 250 000 euroa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi neljännesmiljoonan petokset tehneelle Tero Miikael Kontkaselle lähes neljä vuotta vankeutta. Vankilomalta palaamatta jäänyt Kontkanen tehtaili petoksia kevät-talvella 2010.Aikaisemmin mies on jo tuomittu samaan aikaan tehdyistä lääke- ja huumausainerikoksista 1 v 11 kuukaudeksi vankeuteen ns design-huumejutussa.

Petokset olivat alkaneet jo 2009, mutta pakomatkaan liittyvä laajempi sarja myöhemmin.

Kontkasen piti palata vankilaan 10. helmikuuta 2010, mutta sitä hän ei tehnyt. 41-vuotias mies oli ostanut maaliskuun 2010 alussa lehti-ilmoituksen kautta Salmarkkinointi Oy –nimisen yrityksen, jonka parin tuhannen euron kauppahintaa hän ei maksanut. Leski myi vastikään kuolleen miehensä yrityksen. Mitään ilmoituksia ei kaupparekisteriin tehty ja firman luottotiedot olivat kunnossa.

Vankikarkuri sen sijaan oli todettu vuosina 2006-2010 ulosotossa varattomaksi 21 kertaa. Luottotietomerkintöjä Kontkasella oli 22 kappaletta.

Yritykselle oli teetetty nettisivut ja toimitiloihin tilattu huonekaluja ja kahviautomaatti. Niitä ei maksettu. Kontkanen pyöritti tuohon aikaan sittemmin konkurssiin päätynyttä rakennusalan yritystä Suomen Kivirakennus Oy:tä Helsingin Viikissä. Firma teki mm. Lönnrothinkadun Omena-hotellin remonttitöitä.

Oikeuden mukaan oli kuitenkin täysin epäuskottavaa, että kukaan voisi vankilasta tai pakomatkalta pyörittää tavanomaista rakennusalan tai minkään muun alan toimintaa.

- Internet-sivut vaikuttivat asiallisilta ja luottotiedot tarkistettiin, yksi petoksen uhriksi joutunut yrittäjä kertoi oikeuden päätöksen mukaan.

Kontkanen esiintyi kauppoja tehdessään kuolleena miehenä ja väärillä nimillä.

Mönkijästä tiiliin ja vaatteisiin

Firman avulla mies osti mm. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Karkkilassa, Mäntsälässä, Lohjalla, Tuusulassa ja Jyväskylässä televisioita, aurinkolaseja, kipsilevyjä, rakennusimureita, tietokoneita, hammashoitolaitteita, kaksi kiuasta, mönkijän, ilmanpuhdistimia, rakennustarvikkeita, auton osia, polkupyöriä ja polkupyörän lukkoja sekä LVI-tuotteita.

Firmalle tilattiin myös mattoja, urheiluvaatteita, kääntöpöytäsaha, timanttihiomakone, vanteita, renkaita, puutavaraa, lisää rakennustarvikkeita, tiiliä, laastia, vaatteita, painepesuri ja työkaluja.

Osasta tavaroista maksettiin käsiraha, mutta suurin osa saatiin laskulle tai avatulle luottotilille. Jotkut petokset liittyivät tavaroiden kuljetukseen, joita ei maksettu. Myös siirtolavojen vuokraus jätettiin maksamatta kuten myös autonvuokraus.

Uhreina oli niin isoja kuin pieniä yrityksiä.

Muutamassa kuukaudessa tuotteiden ja palveluiden yhteissumma nousi 248 000 euroon

Poliisi kiinnostui nimenomaan huumejutuista ja hänet otettiin kiinni toukokuun alussa 2010. Silloin katkesivat talousrikoksetkin.

Jutussa oli syytteessä myös kolme muuta miestä, mutta syytteensä oikeus hylkäsi.

Toisella yrityksellä puolikas hevonen

Kontkanen tuomittiin oikeudenkäynnissä myös samantapaisesta, toisen firman avulla tehdystä petoksesta. Vankilassa ollut Kontkanen oli ostanut Keltaisessa pörssissä myynnissä olleesta Eiran Pardin Oy- nimisestä yrityksestä 51 prosentin osuuden. Myyjä kertoi vasta myöhemmin saaneensa tietään Kontkasen soittaneen vankilasta. Myöhemmin tausta selvisi. Yhteen tapaamiseen vanginvartijat olivat saattaneet miehen.

Eiran Pardin Oy omisti puolikkaan hevosesta, pakettiauton ja yhden yrityksen osakkeita.

Yritys oli siirtynyt Kontkaselle, mutta varsinainen yrityskauppa ei myyjän mukaan koskaan toteutunut. Mitään muutoksia ei tehty kaupparekisteriin, eikä hän saanut rahojaan. Oikeuden mukaan omistusprosenttien jakautumisella ei ollut merkitystä, vaan Kontkasen rikollisella toiminnalla.

Tämän firman puitteissa petkutettiin talvella 2010 Jyväskylästä klapikone, Anna-lehdestä, Uutisvuoksesta ja Ruoholahden Sanomista ilmoitustilaa sekä kaupoista tietokoneita, kenkiä, vaatteita, rusketuskone ja rusketusuutteita sekä rakennustarvikkeita.

Kaikkiaan tuomiossa oli kyse 63:sta rikoksesta, joista 40 oli petoksia ja niistä 11 törkeitä petoksia. Koska Kontkanen on tuomittu useista aiemmista jutuista vankeuteen, oikeus katsoi tekojen osoittavan piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, Niinpä rangaistukseen käytettiin koventamisperustetta.

Käräjäoikeus langetti Kontkaselle 3 v 10 kk vankeutta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.