Mainos

Vankikarkuri harrasti kalliokiipeilyä

Vantaan vankilan vangin pako johtui pääasiassa kolmen vartijan laiminlyönneistä, selviää rikosseuraamusviraston teettämästä selvityksestä.

Virolainen vanki pakeni vankilasta karkauspäivänä. Mies onnistui ylittämään vankilan neljä aitaa, joista kaksi on päällystetty teräspiikkilangoin. Karkuri saatiin kiinni eilen Tallinnasta.

Vantaan vankila on Suomen turvallisimmaksi luokiteltu vankila.

- Siinä näyttää olevan miehen mentävä madonreikä. Toivoisin, että tällainen onnistuu vain virolaiselta kalliokiipelijä-expertiltä, kertoo Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari MTV:n uutisille.

Rikosseuraamusviraston selvityksen mukaan tekninen valvontajärjestelmä antoi karkaamisesta vankilan valvomoon hälytyksen, mutta valvomon vartija poisti hälytyksen, ilmeisesti virhehälytyksenä, tarkistamatta sen syytä.

Selvityksen mukaan myös ulkoilua valvoneen vartijan olisi tullut havaita karkaaminen sekä tehdä hälytys. Vielä iltapäivällä osaston sulkemisen yhteydessä vartija oli luullut vangin poissaololle olleen jokin pätevä syy ja jätti asian varmistamatta.

- Ulkoilua valvonut vartija on kouluttamaton, muutamia kuukausia talossa töissä ollut. Kahdella muulla on pidempi vartijakokemus, kertoo vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Westerbacka.

- Tämä on koetellut meidän ammattiylpeyttämme. Olemme tehneet raskasta työtä yliasutetussa vankilassa mallikkaasti kuusi vuotta. Vielä näyttää olevan asioita, joissa meidän täytyy hioa taitoja, Junkkari kertoo.

Selvityksen mukaan osa vankilan valvomossa teknisen valvonnan apuna olevista laitteista on ollut epäkunnossa. Laitteiden toimimattomuus ei suoranaisesti ole vaikeuttanut itse paon havaitsemista, mutta laitteiden kunnossa olo olisi mahdollisesti helpottanut havaitsemista.

Karkaamista ei edistetty

Selvityksessä ei ole tullut esiin mitään, mikä viittaisi tahalliseen vangin karkaamisen edistämiseen.

Pääjohtaja Vesterbackan mukaan yksittäistapauksen perusteella ei ole syytä tehdä johtopäätöksiä yleisen vankilaturvallisuuden heikentymisestä.

- Viime vuonna vankilakarkaamisia ja niiden yrityksiä oli vähiten vuosiin. Viime vuonna tilastoitiin 11 tapausta, kun edellisvuoden luku oli 20, Westerbacka sanoo.

Westerbackan mukaan viime vuosien korkean vankimäärän aikana vankiloiden henkilökunnalta on vaadittu paljon venymistä ja paineensietokykyä. Samanaikaisesti kuitenkin karkaamisten määrä on saatu laskemaan henkilökunnan valppauden ja turvallisuustekniikan ansiosta.

Etelä-Suomen aluevankilan asiantuntijat varmistavat turvallisuustekniikan kunnon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.