Vankien kännykkäpuhelut herättävät kohua Ruotsissa

Ruotsissa vankien kännykkäpuhelut ovat kasvava ongelma. Yrityksistä huolimatta kännyköiden salakuljetusta vankiloihin ei ole saatu estettyä. Avuksi aiotaan ottaa häirintätekniikka.

Vankiloihin salaa kuljetetuista kännyköistä on tullut Ruotsissa todellinen ongelma.

- Tiedämme, että kännyköitä salakuljetetaan vankiloihin. Pahimmillaan se johtaa rikosten suunnitteluun vankilan sisältä. Se on luonnollisesti harmillista, Ruotsin oikeusministeri Thomas Bodström kertoo.

Ruotsissa suurin kohu nousi puhelusta, jossa elinkautistuomiota istuva murhaaja hoiti ase- ja huumekauppaa omasta vankikopistaan. Puhelimen vanki oli saanut vanginvartijalta, joka salakuljetti tälle myös alkoholia sekä huumeita.

Tehostetuista tarkastuksista huolimatta kännyköiden salakuljetusta ei ole saatu kuriin. Kun tavalliset keinot eivät riitä, apuun ollaan ottamassa erityiset häirintälaitteet.

- Tarkastuksia lisätään, mutta on selvää, että salakuljetusta on vaikea kokonaan estää. Onkin tärkeää, että matkapuhelinliikennettä voidaan häiritä tällä tavoin. Salakuljetusta ei kuitenkaan pystytä kokonaan estämään, joten häirintä on tärkeä keino, Bodström kertoo

Tekniikka on ollut tähän asti ainoastaan puolustusvoimien käytössä. Vankiloiden saataville se tulee heinäkuun lopulla.

Kännyköistä ongelmia myös Suomessa

Rikosseuraamusviraston mukaan vankiloihin salakuljetetut kännykät tuottavat ongelmia myös Suomessa.

- Ne ovat aika merkittävä ongelma. Meillä on vuositasolla noin 50 puhelinta, jotka löydetään vankilan sisältä. Sitä todellista määrää on hyvin vaikea arvioida paljonko siellä on luvattomia puhelimia, mutta melko paljon niitä on, kertoo ylitarkastaja Pasi Oksa Rikosseuraamusvirastosta.

Ruotsissa käyttöön tulevaa tekniikkaa ei kuitenkaan olla vielä hankkimassa Suomeen. - Toistaiseksi tästä asiasta ei ole Suomessa edes keskusteltu. Meidän lainsäädäntömme on ilmeisesti hieman ankarampi kuin Ruotsissa, koska tämä aiheuttaa meille ihan puhtaasti lainsäädännön kannalta ongelmia. Mutta asia on kyllä sellainen, että sitä kannattaisi meidänkin kyllä harkita, Oksa kertoo.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 14.07.2003)

Lue myös:

    Uusimmat