Mainos

Vankien HIV-tartunnat vähentyneet

Vankiloiden HIV-tartuntojen määrä on tänä vuonna laskenut selvästi. Tähän mennessä tapauksia on ilmennyt kymmenkunta, kun viime vuonna todettiin uusi tartunta peräti 33 vangilla.

-Viimeisin luku jonka olen kuullut on yhdeksän. Näyttäisi, että kokonaismäärä jää selvästi viimevuotista pienemmäksi, kertoo vankeinhoitojohtaja Kimmo Hakonen, joka vastaa vankiloiden turvallisuus- ja vankikohteluasioista. Vankiloiden tartunnat ovat suoraa heijastumaa HIV-epidemiasta, joka alkoi toissa vuonna levitä suonensisäisten huumeiden käyttäjien keskuudessa. Viime vuoden kaikki 33 vankilatartuntaa oli saatu ruiskuhuumeista.

Lisäksi vankiloihin on epidemian aikana sijoittunut aiempaa enemmän HI-virusta jo valmiiksi kantaneita vankeja.

-Vaikka HIV-tartuntoja on tänä vuonna ollut aiempaa vähemmän, niin tartuntataudit ovat edelleen jatkuva uhka, Hakonen muistuttaa.

Hepatiitti toinen suuri ongelma

HIV:n lisäksi ruiskuhuumeiden käyttöön kytkeytyvät hepatiittitartunnat ovat suuri ongelma vankiloissa. Merkkejä on niin krooniseksi jäävästä C-hepatiitista kuin akuuteista B- ja C-hepatiiteista. Akuutit tapaukset kielivät siitä, että tartuntoja saadaan yhteisten neulojen tai ruiskujen kautta myös vankiloiden sisällä.

Vankien päihdevalvontaan ja -hoitoon panostetaankin koko ajan enemmän. Esimerkiksi vankien sijoitteluun - kuka laitetaan avolaitokseen ja kuka suljettuun - kiinnitetään nykyään aiempaa enemmän huomiota. Tämä näyttäisi tuottaneen tulosta, sillä kurinpitorangaistusten määrä laski viime vuonna kautta koko linjan. Esimerkiksi päihderikkomuksista määrättiin viime vuonna 1041 kurinpitorangaistusta, mikä oli vajaat 200 vähemmän kuin edellisvuonna.

-Avolaitoksissa olemme mielestämme onnistuneet varsin hyvin vähentämään päihteiden käyttöä valvontaa tehostamalla, ja se alkaa pikkuhiljaa näkyä tilastoissa. Avolaitoksista löytyy aiempaa vähemmän huumeita. -Suljetuissa laitoksissa ongelma kuitenkin yhä jatkuu, Hakonen sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.