Mainos

Vankien haalarijupakka raukesi

Haalarijupakassa olivat syytettyinä nykyisin Länsi-Suomen aluevankilan johtajana toimiva Jaakko Kopra sekä Riihimäen vankilan vankeinhoidon esimies ja ylivartija. Käräjäoikeus katsoi ettei haalarien tarkoituksena ollut nöyryyttää vankeja.

Riihimäen käräjäoikeudesssa luetut syytteet Riihimäen vankilan entiselle vankilanjohtajalle sekä kahdelle aiemin vartiopäällikkönä työskenneelle henkilölle ovat rauenneet. Virkavelvollisuuden rikkomisesta tulleet syytteet liittyivät niin kutsuttuihin tarkkailuhaalareihin, joita käytettiin, kun vankien epäiltiin salakuljettavan porttien sisäpuolelle kiellettyjä aineita.

Vuosien 2004 ja 2005 aikana Riihimäen vankilassa huumeiden piilottamisesta epäillyille vangeille puettiin tarkkailuhaalarit, jotka suljetaan selkäpuolelta vetoketjulla. Haalareiden hihan- ja lahkeensuissa sekä kauluksessa on nippusiteet, jotka kiristetään niin, ettei käyttäjä voi riisua pukua ilman apua.

Tässä asussa vangit siirrettiin eristysselliin, josta he tarpeen tullen pääsivät asioimaan wc:ssä vartijoiden valvonnassa. Tarkoituksena oli näin estää vankeja ulostamasta huumepaketteja ja nielemästä niitä uudelleen.

Vangeilla mahdollisuus wc-käynteihin

Joukko vankeja teki kuitenkin toiminnasta tutkintapyynnön, jossa he väittivät joutuneensa pitämään samaa haalaria pahimmillaan jopa viikon ilman peseytymismahdollisuutta tai wc:tä.

Tältä pohjalta käräjäoikeudessa luettiin syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta Riihimäen vankilaa tuolloin johtaneelle Jaakko Kopralle sekä kahdelle silloiselle vartiopäällikölle.

Puolustuksen mukaan vangeilla oli mahdollisuus wc-käynteihin, jos he noudattivat annettuja ohjeita.

Tarkkailuhaalareita käytetty myös Helsingissä

Tarkkailuhaalareita on käytetty Riihimäen lisäksi myös useissa muissa vankiloissa, muun muassa Helsingissä. Rikosseuraamusvirasto on kuitenkin toistaiseksi kieltänyt menettelyn.

- Sen jälkeen, kun tämä juttu meni poliisin esitutkintaan, niin meiltä annettin selkeät ohjeet, että haalareitten käyttö täksi ajaksi kielletään, keroo tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.