Mainos

Vankeuslain tavoitteista jouduttu tinkimään

Uudistuksen tavoitteena on ollut tarjota vangille sellaista koulutusta ja kuntoutusta, joka pienentää rikoksen uusintariskiä.

Kaikille vangeille ei tehdä rangaistusajan suunnitelmaa, vaikka vuosi sitten voimaan tullut vankeuslaki sitä edellyttääkin. Itä- ja Kaakkois-Suomen alueilla suunnitelma on tehty vain noin joka kolmannelle vangille.

Riihimäen vankilassa harjoitellaan arjen tärkeitä taitoja kuntouttavassa koulutuksessa.

- Tässä on oppinut lisää ja taitoja pysynyt, kun täällä jonkin aikaa kumminkin on, Toni Tolmunen kertoo.

Tämä aika pitäisi jokaisen vangin käyttää juuri hänen tarpeisiinsa räätälöidyssä toiminnassa, jotta vankilaan ei tarvitsisi palata. Tolmusen rangaistusajan suunnitelma on selvä.

- Tämä nyt ja sitten sinne kiviseppäkouluun ja jossain vaiheessa ehkä sitten koevapauteen koitan, mies pohtii.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa tavoitteellinen rangaistusajan suunnitelma on kuitenkin tehty selvästi alle puolelle vangeista. Länsi- Suomessa kolmelle neljästä,. Pohjois-Suomessa lähes kaikille, Etelä-Suomen lopulliset luvut ovat vielä selvittämättä.

- Sakkovankien kanssa ei ole oikeastaan pystytty tekemään yhtään mitään. Vankeusvangeille suunnitelmat on pystytty tekemään, mutta aika suurelle osalle lyhyempää tuomiota suorittavista vangeista joudutaan tekemään suppeampi suunnitelma, joka tarkoittaa sitä, että meillä ei ole ollut riittävästi resursseja jokaisen vangin tilanteen kunnolliseen selvittämiseen, sijoittajayksikön johtaja Anna Arola Etelä-Suomen aluevankilasta kertoo.

Resurssipula on totta muuallakin Suomessa, siispä osa suunnitelmista tehdään näkemättä vankia.

- Tämä ei ollut alkuperäinen tavoite, mutta eihän se suunnitelma tarkoita sitä, että pystytään järjestämään sitä toimintaa, jota pitäisi järjestää, jotta uusintarikollisuus vähenisi, erityisasiantuntija Vuokko Karsikas Rikosseuraamusvirasto pohtii.

Joskus yksilöllisiä tarpeita enemmän vaikuttaakin se, mihin vankilaan mahtuu ja mitä toimintaa siellä on tarjolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.