Mainos

Vankeus masentanut osan Chilen kaivosmiehistä

Chilessä joidenkin loukkuun jääneiden kaivosmiesten mielenterveys alkaa järkkyä. Maan terveysministerin Jaime Manalichin mukaan viisi miehistä on masentunut. He ovat eristäytyneitä eivätkä halua syödä. Masentuneet myös kieltäytyivät osallistumasta omaisille kuvattuun videoon.

Kaivosmiehet ovat olleet loukussa jo kolme viikkoa, mutta edessä on vielä neljä kuukautta pimeässä ja kuumassa luolassa. Miehet itse kuvailevat olosuhteita "helvetiksi". Loukussa 700 metrin syvyydessä on kaikkiaan 33 kaivosmiestä.

Masentuneita mainareita yritetään auttaa puhelinyhteyden avulla. Miehet saavat keskustella psykiatrin kanssa, ja Chilen viranomaiset aikovat järjestää paikalle myös pitkäaikaisen eristyksen kokeneita ihmisiä kertomaan kokemuksistaan.

Kaivokselle saapuu esimerkiksi Andien vuoden 1972 lento-onnettomuudesta selvinneitä. Henkiin jääneet sinnittelivät yli kaksi kuukautta Andeilla ja hengissä pysyäkseen söivät muun muassa onnettomuudessa kuolleita matkustajia.

- Kun kaivosmiehet pääsevät ulos ja halaavat toisiaan maan kamaralla, he huomaavat, kuinka vähän kaksi tai kolme kuukautta on koko elämästä, Andeilta selvinnyt Jose Luis Inciarte, 62, sanoo.

Pelastuskuilun poraus alkamassa

Pelastustyöt on saatu vihdoin käyntiin, kun insinöörit asensivat alustan pelastuskuilun poraamista varten. Australialaisvalmisteinen pora otetaan käyttöön huomenna tai maanantaina, mutta kuilun jyrsiminen on tuskastuttavan hidasta.

Pora etenee korkeintaan 20 metriä päivässä, ja lisäksi aukkoa on suurennettava miehen mentäväksi. Ulos kaivosmiehet pääsevät todennäköisesti vasta neljän kuukauden päästä.

Chile on tarkistanut kaivosten turvatoimia onnettomuuden jälkeen. Maa aikoo myös kaksinkertaistaa kaivostoimintaa valvovien viranomaisten henkilöstön ja budjetin.

- Emme voi taata, että onnettomuuksia ei enää tapahdu, mutta voimme saada kaivosyhtiöt huomioimaan paremmin työntekijöidensä turvallisuuden, sanoo kaivosasioista vastaava ministeri Laurence Golborne.

Chile on vaatinut onnettomuuskaivoksen omistavaa yhtiötä laittamaan syrjään 1,3 miljoonaa euroa. Varoista maksetaan korvauksia loukussa oleville kaivosmiehille.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.