Mainos

Vankeina omassa kodissaan: Yli 15 000 iäkästä sisällä kuukauden putkeen

MTV Uutiset kaivoi hätkähdyttävät tiedot liittyen ikäihmisten ulkoiluun. Yli 16 000 kotihoidon säännöllistä asiakasta ei ole poistunut kotoaan ulos viimeiseen kuukauteen.

Hallituksen tavoitelistan kärkipäässä on ikäihmisten kotovuosien lisääminen. Tämä ei onnistu ilman liikuntaa. Siksi onkin yllättävää, että säännöllisessä kotihoidossa jo pelkästään ohjausta tai kevyttä apua tarvitsevista joka kolmas ei ole poistunut kotoaan viimeisen kuukauden aikana. Kotihoidon itsenäisistäkään asiakkaista joka viides ei ole käynyt viimeiseen kuukauteen ulkona.

Kaikista kotihoidon asiakkaista puhuttaessa vähintään kuukauden sisälläolo koskee yli 16 000 ikäihmistä.

- Samalla hetkellä, kun kotona asuvan ulkona liikkuminen loppuu, otetaan valtavan pitkä askel kohti laitoshoitoa, tiivistää Muistiliiton puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Lisäksi joka toinen reilusta 70 000 säännöllisestä kotihoidon asiakkaasta välttää ulosmenoa, koska pelkää kaatuvansa. Vuonna 2012 säännöllistä kotihoitoa sai yhteensä reilu 70 500 henkilöä, jotka olivat 75-vuotiaita tai sitä vanhempia.

- Ikäihmiset ovat vankeina omassa kodissaan. Hissittömissä taloissa, eivätkä pääse sieltä pois. Heillä ei ole ketään, jonka kanssa lähteä ulkoilemaan, sanoo Mäkisalo-Ropponen.

Palveluasumisessa suuri joukko pysyy sisätiloissa

Tehostetun palveluasumisen piiriin kuuluvien palvelutalojenkaan suhteen tilanne ei ole aukoton. Itsenäisistä asukkaista joka viides ei ole poistunut asuinrakennuksestaan kertaakaan viimeisen kuukauden aikana.

Vain ohjausta ja neuvontaa tarvitsevista asiakkaista joka kolmas on pysynyt sisätiloissa vähintään kuukauden. 

Ulkoilusta paitsioon jäävien määrä nousee sitä suuremmaksi, mitä vaativampaa apua asukas tarvitsee. Täysin autettavista 70 % ei ole poistunut asuinrakennuksestaan kertaakaan 30 vuorokauden aikana.

Ulkoiluun vaaditaan oikeutta kansalaisaloitteella

Julkisella puolella pitkät, kuukauden mittaiset, sisälläolot ovat vieläkin yleisempiä. THL:n mukaan osassa terveyskeskusten ja sairaaloiden pitkäaikaishoitopaikoissa yksikään potilas ei pääse päivittäin ulos.

- Osa tästä selittyy sillä, että julkinen puoli vastaa käytännössä kaikkein eniten apua tarvitsevien iäkkäiden ihmisten hoidosta, kertoo Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo. Ikäinstituutti on myös tuoreen, ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevien päivittäistä ulkoilua vaativan, kansalaisaloitteen takana. 

Aloitteeseen voi tutustua täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/625

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.