Vanhustenhoitoa Suomessa: Alleen laskeneille nauretaan, tv:stä "liikaa vaivaa"

Vanhustenhoidon taso on noussut jälleen tänään tapetille lakiuudistusta valmistelleen ryhmän esitettyä, että vanhusten laitoshoidon henkilökunnan vähimmäismäärää ei aiota määrätä lailla.

Nykyään henkilöstön määrästä on vain suositus. Useissa laitoksissa ei kuitenkaan ylletä edes suositusten minimimääriin, mikä näkyy auttamatta myös hoidon laadussa.

Esimerkkejä tästä MTV3 Uutisille kertoivat muun muassa useisiin hoitolaitoksiin tutustunut Merja sekä kuntouttavassa hoitolaitoksessa työskennellyt Tuula (nimet muutettu).

Vanhuksia lukitaan huoneisiinsa tunneiksi

Merja tutustui vuoden kaikkiaan 12 hoitolaitoksen toimintaan vapaaehtoistyönsä kautta. Osassa laitoksista toiminta oli kunnossa, ongelmia löytyi kuitenkin noin puolessa Merjan kiertämistä laitoksista.

– Kuulin hoitajien kiroilua, näin vanhusten retuuttelua ja naureskelua väärissä tilanteissa, jos vanhus oli esimerkiksi sekava tai tehnyt alleen, Merja kuvailee.

Merjan näkemän mukaan joissakin paikoissa vanhuksia lukittiin huoneisiinsa moniksi tunneiksi. Myös Tuula on todistanut, kuinka vanhuksia esimerkiksi makuutetaan sängyssään tuntikausia.

– Ikävintä on tämän kiireen ja rivakan toiminnan tulos, joka aiheuttaa sen, että potilaat ovat yövalmiita ja sängyissään jo kello 19 aikaan. Seuraavan kerran he pääsevät sängyistään ylös seuraavan päivän aamun aikana, toiset vasta kello 11:n jälkeen.

Tuulan mukaan tämä tarkoittikin sitä, että potilaiden yksilölliset iltarutiinit tai nukkumaanmenoajat jyrättiin auttamatta.

Kyynisyys ja väsyminen pahimmat viholliset

Myös potilaiden olot olivat joissakin paikoissa yleisesti ottaen ankeat, eivätkä omaiset juuri voineet niitä kohentaa edes halutessaan. Tämän koki Merja, joka muiden omaisten kanssa yritti piristää äitiään.

– Ostimme halvaantuneelle äidillemme television, koska hän pystyi vielä nauttimaan siitä. Meitä kuitenkin kiellettiin tuomasta sitä, koska olisi "niin kovasti vaivaa laittaa se päälle". Kaikkien muidenkin omien esineiden tuonti oli kiellettyä "siivouksen takia".

Merjan käsityksen mukaan huonoissa hoitolaitoksissa vikaa on eritoten johdossa.

– Osastonhoitajan merkitys on todella suuri. Toinen asia on se, että huono asenne vanhuksiin ikään kuin leviää jo pitkään työtä tehneiltä hoitajilta uusille vielä innokkaille hoitajille. Ilmeisesti raskaassa työssä sielu kovettuu ja hoitajien on vain pakko yrittää selviytyä päivä kerrallaan.

Myös Tuula myöntää, että rutiini saattaa hoitotyössä helposti jyrätä inhimillisyyden.

– Mielestäni jokaisen hoitajan tulisi katsoa peiliin kaiken todellisen tai asenteellisen kiireen keskellä ja miettiä, mitä omalla toiminnallaan saavuttaa hoitaessaan toisia ihmisiä. Kyynistyneet ja väsyneet hoitajat joutaisivat pois töistä, Tuula toteaa.

– Pahin hyvän hoidon vihollinen on juuri kyynisyys ja väsyminen työhön sekä rutiininomainen toiminta, joka seuraa tästä.

Lue myös:

    Uusimmat