Vanhustenhoidon karu arki: Asukkaita jopa pahoinpidellään

Monissa terveydenhuollon toimipaikoissa hoitajat ovat hyvin väsyneitä työhönsä. Työ on sekä fyysisesti että henkisesti raskasta, ja työvoimapula tuntuu jokaisen työntekijän harteilla.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on huolissaan siitä, että sairaanhoitajan ammatti ei vedä puoleensa. Suomessa riittäisi koulutettuja sairaanhoitajia, mutta työ ei kiinnosta - moni sairaanhoitaja tekee täysin muita töitä.

Näin kävi myös sairaanhoitaja Jaana Karalle, joka oli sairaanhoitajana pääasiassa vanhustenhuollossa yli viisitoista vuotta. Vuosi sitten hän lopetti viimeisetkin keikkatyönsä ja lukee nyt uutta ammattia.

– Olin niin väsynyt. Työ oli vuorotyötä, ja omien lasten hoitaminen vei kotona oman aikansa. Työ vanhainkodissa on raskasta, koska hoitotyön ohella täytyy muun muassa tehdä ruokaa, pestä pyykkejä, ja vielä lisäksi ainakin iltavuorossa ollaan usein aivan yksin.

Karan mukaan sairaanhoitajia on vaikea saada töihin vanhainkoteihin, jolloin työtä tekemään otetaan lähes ketä vaan saadaan.

– Pakkohan jonkun on lääkkeet jakaa.

Eilisessä MTV3:n jutussa nainen kertoi työskennelleensä alaikäisenä vapaa-ajan ohjaajana vanhainkodissa. Lopulta hänen työhönsä oli kuulunut myös hoitotyötä, kuten lääkkeiden jakamista.

– Sairaanhoitaja on aina toki jakanut lääkkeet dosetteihin, mutta kun apulainen ottaa dosetin käteensä ja jakaa siitä lääkkeet ihmisille, siirtyy vastuu lääkkeistä niiden jakajalle - eli pahimmassa tapauksessa täysin kokemattomalle apulaiselle, Kara muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat