Vanhusten dementia jää kotihoidossa huomaamatta

Uudessa tutkimuksessa kotihoidon asiakkaiden dementia todettiin paljon yleisemmäksi, kuin on luultu. Yleisesti kotihoidossa olevat vanhukset ovat melko hyväkuntoisia.

Moni kotihoidossa oleva vanhus kärsii tunnistamattomasta dementiasta. Tuoreessa tutkimuksessa dementiaa havaittiin 59 prosentilla kotihoidon asiakkaista, kun dementiadiagnoosi oli tehty vain 16 prosentilla.

Stakes-tutkimuskeskus ja Chydenius-insituutti kartoittivat dementiaa uuden RAI-menetelmän indikaattoreilla. Stakesin projektipäällikkö Anja Noro kertoo, että kodinhoitajilta puuttuu systemaattinen menetelmä dementian tunnistamiseksi.

- Älyllisen toimintakyvyttömyyden tunnistaminen olisi tärkeää, koska se vaikuttaa palveluihin, joita asiakkaalle kohdennetaan, Noro sanoo.

Dementia on yleisin syy kotihoidossa olevien vanhusten avuntarpeeseen. Vakavaa kognition vajausta on kuitenkin vain kymmenellä prosentilla kotihoidon dementikoista.

Noron mukaan suurin osa dementiapotilaista pärjää kotihoidossa vastakin, jos sairaus tunnistetaan ajoissa ja vanhukselle määrätään oikeanlainen hoito ja lääkitys.

Kotihoitopotilaat syövät paljon lääkkeitä

Lääkäreiden puute ilmenee paitsi diagnoosien puutteellisuudessa myös lääkityksessä. Tutkimuksessa todettiin, että kotihoitopotilaat syövät melko paljon lääkkeitä ja käytössä on tarkastamattomia lääkelistoja.

- Lääkitysten tarkistaminen voisi olla ihan asiallista, Anja Noro huomauttaa.

Yleisesti tutkijat ovat kuitenkin tyytyväisiä suomalaisen kotihoidon tasoon ja vanhusten kuntoon. Suomi pärjää kohtalaisen hyvin kansainvälisessä vertailussa Yhdysvaltoja ja muita Euroopan maita vastaan. Esimerkiksi tahaton painon lasku on kotihoitopotilailla harvinaista.

Stakes ja Chydenius-instituutti tarkkailivat hoidon laatua ja asiakkaita viidellä kunnallisella kotihoidon alueella eri puolilla Suomea.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat