Mainos

Vanhuspommin varalle ei ole tarpeeksi hoitajia

Vanhusten määrä kasvaa tulevaisuudessa, mutta ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajaopiskelijoiden aloituspaikkoja lisätään vain muutamalla sadalla. Se ei riitä, kun ikääntyneiden määrä yli puolitoistakertaistuu vuoteen 2020 mennessä.

Lähi- ja sairaanhoitajia koulutetaan liian vähän lähestyvän vanhuspommin varalle. Vuoteen 2012 mennessä esimerkiksi sairaanhoitajien koulutuksen aloituspaikkoja ollaan lisäämässä ainoastaan muutamalla sadalla.

Reilun kymmenen vuoden sisällä vanhusten määrä on räjähtämässä. Yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa yli puolitoistakertaiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Kiire, huono palkka ja epämieluisat työolot ovat muutamia syitä siihen, miksi vanhusten hoito ei nuoria kiinnosta.

- Työ on raskasta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siinä ei näe paranemista samalla tavalla kuin esimerkiksi leikkaussalitoiminnassa, kertoo sairaanhoitajaopiskelija Katariina Arala.

Helsingin ammattikorkeakoulun Stadian koulutusjohtaja Elina Eriksson on huolissaan vanhustenhoidon tulevaisuudesta.

- Ennusteiden mukaan meillö on Suomessa liian vähän koulutettuja sairaanhoitajia tulevaisuudessa, mikäli aloituspaikkoja ei lisätä, Eriksson painottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kehityspäällikkö Päivi Voutilainen uskoo kuitenkin, että Suomessa on myös tulevaisuudessakin tarpeeksi koulutettuja hoitajia.

Ministeriö ratkaisisi ongelman kouluttamalla hoitajiksi maahanmuuttajia. Myös aikuisopiskeiljoiden kiinnostukseen luotetaan.

Myös tulevaisuuden vanhukset on otettava huomioon.

- Meidän vanhusväestössämme on tulevaisuudessa kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät ole valkoihoisia eivätkä puhu suomea, sanoo Voutilainen.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.