Mainos

Vanhusasiamies: Hoitoselvitys ei valitettavasti yllätä

Lääninhallitusten selvitys kertoo karua kieltä vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Selvityksen mukaan vanhuksia muun muassa sidotaan peteihin, teljetään lukkojen taakse ja lääkitään kohtuuttomasti.

Selvitys ei kaikesta karmeudestaan huolimatta yllätä vanhusasiavaltuutettu Pauliina Takalaa.

- Tämä ei todellakaan ole yllätys. Kun tätä vanhusasiavaltuutetun työtä on itse tehnyt, niin tämä mitä on kuultu raportin sisällöstä, ei kyllä yllätä yhtään. Ihan saman tyyppisistä asioista on tullut minulle jopa satoja yhteenottoja, Takala toteaa MTV:n uutisille.

Takala pitää outona, ettei yleisessä tiedossa olevaan ongelmaan ole puututtu. Kunnat on nostettu usein syntipukiksi, mutta Takala näkee tilanteessa tarvetta perusteellisempaan tuuletukseen.

- Tässä on peiliin katsomisen paikka ihan jokaisella. Ei tässä voi vain kuntien suuntaan katsella. Tässä on kysymys meidän kaikkien asenteista ja arvoista. Vanhuuden arvostus ei ole parasta laatua meidän yhteiskunnassamme, Takala valittelee.

Vanhukset jäävät Takalan mukaan usein lasten ja nuorten jalkoihin.

- Lapsilla ja nuorilla on kaikkein eniten puolustajia. Tänäkin päivänä korostetaan, että älkää vain tehkö kunnissa samoja virheitä kuin 90-luvulla. Se on tietyllä lailla signaali, että säästöjä voi tehdä aikuisten ja vanhusten palveluista.

- Jos lastenhoidossa ilmenisi tällaisia komeroihin lukitsemisia, päivätolkulla sidottuna olemista, liikaa lääkkeitä jne. Siitähän syntyisi aivan mahdoton älämölö, Takala arvioi.

Valtakunnallisella vanhusasiamiehelle tarvetta

Takalan mukaan Suomeen pitäisi ehdottomasti saada valtakunnallinen vanhusasiavaltuutetun toimisto.

- Vanhustenhuollon kokonaisuus ei ole tällä hetkellä oikeastaan kenenkään käsissä. Tarvitaan vanhusasiavaltuutettu aivan niin kuin on lapsiasiavaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu ja vähemmistövaltuutettu. Vanhukset tarvitsevat puolesta puhujaa - erityisesti ne kaikkein heikoimmassa asemassa olevat. Ne, jotka tämänkin raportin mukaan ovat pyörätuoleissa sidottuna päivätolkulla ja jopa komeroissa, Takala painottaa.

Jotain hyvääkin

Risujen ohella Takala jakaa myös ruusuja. Hänen mukaansa vanhustenhuollossa on tapahtunut viime vuosina myös hyvää.

- Vuonna 2008 tuli laatusuositus, jossa mitoitetaan henkilöstöä, laitetaan tiloille neliösuosituksia ja nythän Risikko on ottanut kantaa jopa vanhustenpalvelulaista, Takala kehuu.

Pauliina Takala toimii Keski-Suomen vanhusasiavaltuutettuna, ja on toistaiseksi Suomessa ainoa laatuaan.

Katso Marja Juonalan juttu, peruspalveluministeri Paula Risikon kommentti ja arkkiatri Risto Pelkosen haastattelu (Kymmenen uutiset 8.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.