Mainos

Vanhuksia sidotaan lääkkeillä luultua useammin

Liiallinen ja mahdollisesti tarpeeton lääkintä on jo johtanut ennenaikaisiin kuolemantapauksiin. Hoitohenkilökunnan koulutuksessa ja tiedossa on puutteita, mutta myös omaisilla on vastuu toimia vanhuksen äänitorvena.

Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan potilaiden kemiallinen sitominen on luultua yleisempää vanhusten hoidossa. Kivelä, joka toimii lääkehoidon asiantuntijana Turun yliopistossa, sanoo, että vanhuksille syötetään liian paljon ja liian monia rauhottavia lääkkeitä samanaikaisesti.

Iäkkäälle ihmiselle saatetaan antaa helposti lääkkeitä ilman varsinaista lääketieteellistä syytä, jotta hän rauhoittuisi. Tämä käytäntö helpottaa nimenomaan henkilökunnan ja omaisten työtä. Ahdistukseen ja aggressioihin vastataan lääkkeillä.

Kivelän mukaan syynä on ennen muuta vanhusten lääkehoitoon liittyvän tiedon ja koulutuksen puute. Automaattinen lisälääkintä on erityisen suuri huolenaihe.

- Iäkkään sekavuutta, kaatuilua tai rauhattomuutta, jotka ovat lääkehaittoja, lääkitään toisilla lääkkeillä, nimenomaan psyykelääkkeillä. Nämä tapaukset eivät ole harvinaisia tässä maassa, Kivelä sanoo.

Pahimmassa tapauksessa psyykelääkkeiden väärinkäyttö on johtanut ennenaikaisiin kuolemantapauksiin.

"Vanhustenhoito on huonontunut"

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Brita Heikkilä on kiertänyt kaksikymmentä vuotta laitoksissa katsomassa, millä tolalla vanhusten asiat ovat. Kymmenen vuoden aikana vanhusten hoito on hänen mukaansa mennyt huonompaan suuntaan.

Heikkilä keräsi 90-luvulla adressin paremman vanhustyön puolesta. Hänen jalanjäljillään nykyinen kansanedustaja Tarja Tallqvist keräsi saman asian puolesta yli 400 000 nimeä.

Myös omaisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta.

- Hyvin moni omainen ei uskalla toimia, Heikkilä suree. Pahimmassa tapauksessa ajatellaan, ettei vanhus tarvitse ulkoilua tai muita virikkeitä.

Oma vanheneminen ja mahdollinen laitokseen joutuminen pelottaa Heikkilää. Häntä hirvittää se tosiasia, että kukaan ei ole pitämässä vanhuksen puolia, kun tämä ei enää itse jaksa.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.