Mainos

Vanhojen asuntojen hintapiikki on taittunut

Vanhojen asuntojen hintojen nousu on taittunut. Tilastokeskuksen heinä-syyskuun tietojen mukaan vanhojen asuntojen hinnat nousivat koko maassa vain 0,4 prosenttia. Asiantuntijat ovat tyytyväisiä hintapiikin taittumiseen ja he pitävät suuntaa oikeana.

- Nyt kuluttajat ovat oikeastaan äänestäneet jaloillaan ja eivät ole maksaneet ylihintoja, sanoo Suomen hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

Heinä-syyskuussa vanhojen asuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,2 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Muualla Suomessa hinnat nousivat, mutta ainoastaan 0,9 prosenttia.

Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtajan Jukka Malilan mukaan tilanteen rauhoittuminen näkyy myös myyntiajoissa.

- Ne on hieman pidentyneet, mutta silti kohtuullisissa rajoissa. Koko maassa keskimäärin yhdeksän viikkoa, Malila sanoo.

vanhojen asuntojen hinnat eivät siis enää kipua entiseen tahtiin, mutta uusien asuntojen hinnat saavat yhä asiantuntijoilta kritiikkiä. Heinä-syyskuussa uusien asuntojen hinnat kasvoivat koko maassa noin viisi prosenttia.

- Se on aika kestämättömällä tasolla, kun rakennuskustannukset eivät kuitenkaan ole niin paljon nousseet. Kyllä kilpailun pitäisi sinnekin iskeä, sanoo hypoteekkiyhdistyksen Inha.

Itse kaupankäynti ei ole hiljentynyt. Suomen Pankin mukaan kotitalouksien asuntolainakanta kasvoi syyskuussa seitsemällä prosentilla. Tulevaisuus näyttääkin valoisalta, ainakin kiinteistövälittäjien näkökulmasta.

- Meillä välittäjät arvioivat, että tilanne kehittyisi tasaisesti tai lievää nousua olisi noin yleisellä tasolla nähtävissä, Malila kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.