Mainos

Vanhoista televisioista kasvanut roima jätevuori

Käytöstä poistetuista televisioista on alkanut kasvaa yhä massiivisempi vuori jätteenkäsittelylaitoksille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuollosta vastaavan YTV:n keräyspisteisiin tuodaan kiireisimpinä aikoina helposti yli sata televisiota päivässä.

YTV:n käyttöpäällikön Marjut Mäntysen mukaan yksi syy kasvaneisiin jätemääriin on tekniikan nopea kehittyminen. Ihmiset vaihtavat laitteitaan yhä parempiin, eikä vanhoille löydy välttämättä enää käyttöä-edes kierrätyskeskuksista.

- Kyllä meiltä sinne aina muutama haetaan, mutta aika vähäisesti ne tuntuvat sieltä enää liikkuvan, Mäntynen toteaa.

Käyttöpäällikön mukaan vuodessa on kaksi piikkiä, jolloin televisioita tuodaan eniten: suurten urheilukisojen ja joulun alla. Silloin tarve uudelle laitteelle näyttäisi olevan suurimmillaan.

Jätemäärä kasvanut selvästi

Viime vuonna käytöstä poistettuja televisioita kertyi valtakunnallisesti noin 9400 tonnia. Luku on tuottajayhteisö Neran ja Sertyn yhteinen. Ne vastaavat valtaosasta kuluttajilta tulevan kodintekniikan kierrätyksestä.

Jos yhden vastaanottimen laskee painavan keskimäärin 27 kiloa, tietää se lähes 350 000:ta vastaanotinta vuodessa.

Määrät ovat sekä YTV:n, Neran että kierrätysyritys Kuusakosken mukaan kasvaneet viime vuosina roimasti. Suurin muutos tapahtui SER-asetuksen tultua voimaan vuonna 2005. Se poisti kodinkoneiden jätemaksun kuluttajilta ja siirsi sen tuotteiden maahantuojille ja myyjille. Nyt tuotteen kierrätyksestä maksetaan jo sen hankintahinnassa.

Kierrätysyritys Kuusakosken johtaja Risto Pohjanpalon mukaan hyvää on, että ylivoimainen osa vanhoista televisioista päätyy kierrätykseen. Vielä 2000-luvun alkupuolella yleisin loppuosoite oli kaatopaikka.

Suuri haaste Pohjanpalon mukaan olisi saada kaikki televisiota pienemmät kodinkoneet yhtä tehokkaan kierrätyksen pariin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.