Mainos

Vanhoillinen Ahmadinejad voittoon Iranissa

Teheranin pormestarin vaalivoiton arvellaan merkitsevän takapakkia maan poliittisille ja sosiaalisille uudistuksille.

Kovan linjan vanhoilliseksi luonnehdittu Mahmud Ahmadinejad on julistettu Iranin eilisten presidentinvaalien voittajaksi. Lopullisten tulosten mukaan Ahmadinejad sai lähes 62 prosenttia äänistä, kun hänen vastaehdokkaansa, maltillisia edustava Akbar Hashemi Rafsanjani, sai vajaat 36 prosenttia. Äänestysvilkkaus vaalien toisella kierroksella oli vajaat 60 prosenttia.

Maan pääkaupungin Teheranin pormestarina toimivan Ahmadinejadin voitto tuli yllätyksenä, sillä Rafsanjani oli etukäteisveikkauksissa toisen kierroksen ennakkosuosikki. Uudistusmielinen Rafsanjani myönsi jo aiemmin hävinneensä vaalit.

Tulosta pidetään mahdollisena takapakkina Iranin sosiaalisille ja poliittisille uudistuksille, joita entinen presidentti Rafsanjani ja nyt väistyvä presidentti Mohammad Khatami ovat ajaneet. Myös Iranin lähentyneiden suhteiden länteen ja erityisesti Yhdysvaltoihin uskotaan muuttuvan.

Äänestysvilkkaudesta ei ole vielä virallista tietoa, mutta epävirallisten tietojen mukaan noin 22 miljoonaa iranilaista kävi vaaliuurnilla. Näin äänestysprosentiksi olisi tulossa 47.

Iranin hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei on kieltänyt kummankaan osapuolen kannattajia juhlimasta voittoa yleisillä paikoilla levottomuuksien pelossa.

Länsimaat toivovat uudistuslinjan jatkuvan

Britannia painosti lauantaina Irania ryhtymään pikaisiin toimiin länsimaita huolestuttavan ydinohjelmansa vuoksi. Myös Ranska haluaa Iranin jatkavan työtään ydinohjelman lopettamiseksi.

- Toivon, että Mahmoud Ahmadinejadin presidenttikaudella Iran ryhtyy toimii ja ottaa huomioon sen ydinohjelman aiheuttaman kansainvälisen huolen, Britannian ulkoministeri Jack Straw sanoi Ahmadinejadin voitettua presidentinvaalit Iranissa.

Hän toivoi Iranin kiinnittävän huomiota myös terrorismin vastaiseen taisteluun, ihmisoikeuksiin ja Lähi-idän rauhanhankkeeseen.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy totesi puolestaan Ranskan toivovan, että Iran jatkaa työtään ydinohjelmansa lopettamiseksi.

- Toivomme, että Iranin vastavalitut viranomaiset jatkavat työtä, jonka me eurooppalaiset diplomaatit aloitimme ja jonka tarkoituksena on lopettaa ydinohjelma, hän lausui.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.