Vanhempien uhkapuhelut rasittavat opettajia

Opettajien mielestä vanhempien yhteydenotot etenkin viikonloppuna ovat raskas osa työtä. Joka kymmenes opettaja sanoo Opettaja-lehden kyselyssä, että yhteydenottoihin sisältyy voimakkaita vaatimuksia ja jopa uhkauksia. Yksi puhelujen ruuhka-ajoista on lukuvuoden loppu. Usein soittajina ovat tietyt samat vanhemmat.

Kaksi kolmesta opettajasta sanoo, että vanhemmat ottavat usein yhteyttä viikonloppuisin, joko puhelimitse tai sähköpostilla. Arkisin iltakuuden jälkeen sanoo saavansa yhteydenottoja vanhemmilta joka toinen opettaja.

Tällaisten painostusta sisältävien puhelujen määrä on opettajien mielestä lisääntynyt viime vuosina ja sen muodostuneen jopa riesaksi asti. Useampi kuin joka toinen opettaja kertoo silti vastaavansa yhteydenottoihin, vaikka ne häiritsevät yksityiselämää. Lähes joka viidennessä viestissä on vaatimus, että siihen pitää vastata heti.

Vanhemmat uhkaavat julkisuudella iltapäivälehdissä

Yhteydenotoissa vanhemmat vaativat opettajia ja kouluja järjestämään oman lapsensa opetuksen toisin, antamaan tietynlaista opetusta tai olemaan antamatta tietynlaista opetusta. Erityisesti todistusarviointi ja erityisopetus kirvoittavat vaatimuksia.

Jos vanhempien vaatimuksiin ei suostuta, viesteissä ja puheluissa uhkaillaan kielteisellä julkisuudella iltapäivälehdissä, valitusten tekemisellä tai jopa oikeustoimilla.

Osa soittaa humalassa. Yleensä soittajien asiat ovat sellaisia, jotka voitaisiin opettajien mielestä hoitaa normaalisti arkena ja työajalla.

Opettajalla ei ole velvollisuutta antaa vanhemmille yksityistä puhelinnumeroaan. Yli puolet opettajista on kuitenkin numerotietonsa luovuttanut, jolloin he saattavat saada vanhemmilta puheluja myös epäsopivina aikoina.

Opettaja-lehden lukijakyselyyn vastasi toukokuussa 661 opettajaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat