Mainos

Vanhempien tupakointi lisää lasten korvatulehduksia

Väittelijä suosittelee pienten lasten vanhemmille tupakoinnin lopettamista.

Vanhempien, erityisesti äidin, tupakointi on osoittautunut merkittäväksi riskitekijäksi toistuville lasten välikorvatulehduksille - myös tärykalvoputkituksen jälkeen. Pienten lasten vanhempia tulisikin kannustaa tupakoinnin lopettamiseen, arvioi perjantaina välikorvatulehduksista väittelevä Sari Hammarén-Malmi.

Välikorvatulehduksia sairastavilla lapsilla todettiin enemmän astmadiagnooseja kuin terveillä verrokkilapsilla. Toistuvia ylähengitystieinfektioita, kuten välikorvatulehduksia sairastavilla lapsilla saattaa olla tavallista suurempi riski sairastua astmaan, väittelijä arvioi.

Kitarisan poistoa ei väittelijän mukaan suositella ensimmäiseksi leikkaustoimenpiteeksi alle neljävuotiaiden perusterveiden lasten välikorvatulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa. Lääketieteen lisensiaatti Sari Hammarén-Malmi selvitti väitöstyössään kitarisan poiston vaikutusta välikorvatulehdusten ehkäisyssä sekä välikorvatulehduksen riskitekijöitä.

Joka kolmas sairastaa

Välikorvatulehdukset ovat yksi tavallisimmista lasten sairauksista. Arviolta joka kolmas lapsi sairastaa toistuvia, akuutteja välikorvatulehduksia ja viidellä prosentilla kaikista lapsista esiintyy niin sanottua liimakorvatautia. Tärykalvoputkituksia ja kitarisanpoistoa tehdään Suomessa paljon, vuonna 2002 tehtiin yli 5000 putkitusta ja lähes 10 000 kitarisanpoistoa. Puolet toimenpiteistä tehdään alle 3-vuotiaille, ja tavallisimmin syynä ovat välikorvatulehdukset. Lukuisista viimeaikaisista välikorvatulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon keskittyneistä tutkimuksista huolimatta taudin hoitolinjat eivät ole vakiintuneet.

Seurantatutkimuksessa 217 toistuvista korvatulehduksista tai liimakorvataudista kärsivää lasta satunnaistettiin joko tärykalvoputkitukseen tai tärykalvoputkitukseen yhdistettynä kitarisan poistoon. Lasten ikä oli 1-4 vuotta. Toistuvina korvatulehduksina pidettiin vähintään kolmea akuuttia välikorvatulehdusta edeltävän 6 kuukauden aikana tai vähintään viittä tulehdusta edeltävän 12 kuukauden aikana. Liimakorvataudiksi määriteltiin tila, jossa välikorvaeritettä löytyi vähintään 2-3 kuukauden ajan. Tutkimuslasten seuranta-aika oli yksi vuosi.

Ensimmäisessä epidemiologisessa osiossa kysyttiin 819 tutkittavalta heidän lapsuuden aikaisista infektioistaan ja allergioistaan. Toisessa osiossa analysoitiin HYKS:n silmä-korvasairaalan poistorekistereistä kitarisan poiston tai kyyneltiesondeerauksen läpikäyneen 1 616 lapsen astmadiagnoosit.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.