Mainos

Vanhempien tulorajojen korotus parantaa nuorten opiskelijoiden asemaa

Muutos merkitsee sitä, että noin 30 000 opiskelijan opintorahaan on tulossa korotus.

Monen nuoren opiskelijan asema paranee, kun opintorahan ja asumislisän ehtona olevaa vanhempien tulorajaa nostetaan 30 prosenttia. Muutos koskee alle keskituloisista perheistä tulevia opiskelijoita.

Opintotukilain mukaan vanhempien tulot otetaan huomioon opintorahaa myönnettäessä, jos opiskelija on alle 20-vuotias. Asumislisän myöntämisessä ikäraja on 18 vuotta. Opintorahan ja asumislisän voi nykyisin saada täytenä, jos vanhempien tulot ovat enintään 31 400 euroa vuodessa. Vastedes tämä raja nousee 40 800 euroon.

Opintorahaa voidaan korottaa vanhempien pienituloisuuden perusteella. Täyteen korotukseen on mahdollisuus, jos vanhempien tulot ovat enintään 15 900 vuodessa. Yli 30 000 euron tuloista korotusta ei saa. Korotus vaihtelee opiskelijan iän, asumismuodon ja oppilaitoksen asteen perusteella. Uudistuksessa nämä enimmäisrajat nousevat 20 700 euroon ja 39 000 euroon.

Tuen niukkuuden ja tarveharkintaisuuden vuoksi nuori opiskelija on siten riippuvainen vanhemmistaan. Kun alle 20-vuotiaan vanhempien tulot otetaan huomioon, nuori jää helposti jopa kokonaan ilman yhteiskunnan myöntämää tukea.

Muutos merkitsee sitä, että noin 30 000 opiskelijan opintorahaan on tulossa korotus. Opiskelijoista 28 000 on toisen asteen opiskelijoita ja 2000 korkeakouluopiskelijoita. Kokonaan uusia tuensaajia on noin 6500.

Yli 30 euroa lisää

Opintoraha nousee nyt tuen piirissä olevilla keskimäärin 34 euroa ja asumislisä 67 euroa kuukaudessa. Uudet tuen piiriin tulijat saavat opintorahaa keskimäärin 46 euroa ja asumislisää 86 euroa kuukaudessa. Uusia opintorahan korotuksen saajia on noin 14 700. Korotus parantaa siihen oikeutettujen opiskelijoiden opintotukea keskimäärin 17 euroa kuukaudessa.

Alle 20-vuotiaita toisella asteella opiskelevia, joille tukea myönnettäessä otetaan huomioon vanhempien tulot, on nykyisin noin 48 000. Heistä runsaat 38 000 saa täyden tuen.

Uudistus sisältyy kuluvan vuoden budjettiin, ja se on tarkoitus saattaa voimaan marraskuun alusta. Hallitus antaa esityksensä opintotukilain muutoksesta eduskunnalle huomenna.

Uuden hallituksen suunnitelmat eivät vielä sisälly näihin muutoksiin. Hallitusohjelmassa opintorahaan luvataan 15 prosentin korotusta kaikilla koulutusasteilla. Opiskelijan omia tulorajoja on määrä korottaa 30 prosenttia. Opetusministeriössä ennustetaan, että nämä tulevien vuosien budjetteihin liittyvät muutokset olisi mahdollista saada voimaan ensi vuoden alusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.