Vanhempien luona vielä kolmekymppisenä? Suomessakin asutaan näin

Suomessa on tapana muuttaa kotoa omilleen vähän päälle kaksikymppisenä. Suomessakin on kuitenkin tuhansittain vanhempiensa luona asuvia vähintään kolmekymppisiä.

Tilastokeskuksen tuoreimman eli vuoden 2011 tiedon mukaan Suomessa on 57 000 vähintään 30-vuotiasta vielä vanhempiensa luona asuvaa henkilöä. Heistä yli kolme neljännestä on miehiä.

Perhetutkimuksen professori arvelee, että nuorilla miehillä vanhempien luo jääminen liittyy henkisen työn yleistymiseen.

– Nuorilla miehillä, jotka eivät ole niin koulutusorientoituneita, voi olla vaikeuksia löytää itselleen paikkaa työmarkkinoilta. Perinteiset miehiset alat työllistävät aiempaa vähemmän, perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Keskimäärin parikymppisenä

Keskimäärin suomalainen nuori muuttaa kotoa omilleen noin 21-vuotiaana, Tilastokeskuksesta kerrotaan. Tytöt lähtevät vanhempien luota poikia aiemmin, ja naisilla tämä muuttoikä onkin lähempänä 20 vuotta.

– Armeijaan menevät pojat ovat kirjoilla kotona. Tämä selittää osan erosta, Tilastokeskuksen yliaktuaari Timo Nikander sanoo.

Vanhempien luona asuvien nuorten osuus on pienentynyt Suomessa tasaisesti ainakin 1980-luvulta lähtien. Vuonna 2011 enää reilu neljännes 20–24-vuotiaista nuorista asui vanhempiensa luona. Vuonna 1985 vastaava osuus oli yli puolet.

– Kovin paljon ikä ei enää voi laskea. Koulua käydessä asutaan pakostakin kotona, Nikander miettii.

Suomi toinen ääripää

EU-maiden vertailussa suomalaiset nuoret muuttavat omilleen poikkeuksellisen nuorina. Toista ääripäätä tilastoissa edustavat Etelä-Euroopan maat. Professori Jokisen mukaan esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa kotoa lähdetään vasta noin kolmekymppisenä.

Etelä-Euroopassakin nimenomaan miehet jäävät asumaan kotiin naisia pidempään.

Jokinen selittää suomalaisten verrattain nuorta muuttoikää kulttuurilla.

– Suomi on hyvin opiskelumyönteinen kulttuuri ja käytännöt ohjaavat opiskelemiseen. Meillä on myös itse pärjäämisen kulttuuria, Jokinen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat