Mainos

Vanhempien läskit eivät ole lapsen asia

Asiantuntijan mukaan vanhempien esimerkki vaikuttaa paljon alle kouluikäistenkin ruokailutottumuksiin ja käsitykseen omasta kehostaan.

Lasten ylipainoa ei pitäisi kotona korostaa, eikä vanhempienkaan, sanoo Husin lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Suomessakin on puhuttu jonkin aikaa lisääntyvästä pikkulasten lihavuudesta. Pietiläisen mukaan asiaa on mietitty monelta kantilta jo vastasyntyneiden osalta.

Hänen mukaansa todella suurina syntyneiden kohdalla on pohdittu sitä, paljonko äidin syömän ravinnon laatu on vaikuttanut vastasyntyneen kokoon. Sokerit kulkeutuvat äidin kautta myös lapselle. Toinen tutkittu asia on äidin geneettinen alttius lihavuuteen. Siirtyykö tällainen alttius myös lapseen?

– Vanhempien valppautta tarvitaan suurin piirtein ensimmäisen elinvuoden jälkeen siihen, että lapsi saa sopivan ravitsevaa ruokaa, ruokaa on riittävästi, eikä se sisällä tarpeettomasti herkkuja, Pietiläinen sanoo.

Hän muistuttaa, että lapsen varhaisina vuosina vanhemmilla on suuri mahdollisuus tehdä huomaamatonta taustatyötä sen hyväksi, että lapsi oppii tulevaisuudessakin syömään ravitsevaa ja terveellistä ruokaa.

– Vaikka vanhemmat tai muu perhe söisivät herkkuja, pienen lapsen kohdalla tätäkin voi koittaa vielä vähän ohjailla.

Asiantuntija kehottaa luottamaan ruokailutilanteissa lapseen ja hänen ruokahaluunsa.

– Täytyisi luottaa siihen että jos tulee hetki, että lapselle ei maistu, ei tuputeta. Ei myöskään pitäisi mennä siihen, että kun nälkä tulee, ei olekaan kunnon ruokaa tarjolla, vaan annetaan joku pieni herkku. Ja kun tulee oikean ruuan hetki, lapsella ei ole nälkä, eikä hän halua syödä oikeaa ruokaa. Sitten pitää vain sanoa, että syödään seuraavan kerran, kun on ruoka-aika. Kyllä lapsi syö kun on nälkä.

Vanhempienkaan lihavuudesta ei tarvitse toitottaa

Pietiläisen mielestä vanhempien ei pitäisi tehdä omasta lihavuudestaan tai laihduttamisesta numeroa. Saati sitten lapsen painosta.

– Syömishäiriöpuolella mietitään paljon muun muassa jatkuvasti laihduttavia äitejä. He ovat teineille ja nuoremmillekin tytöille uhka. Tytöt nappaavat mielipiteet ja seuraavat herkästi äidin käytöstä. Pienetkin tytöt oppivat, että jatkuva laihduttaminen on normi ja naisen täytyy tehdä niin.

Pietiläinen korostaa, että yleensäkään perheen ruokavaliosta ei tarvitse tehdä suurta numeroa. Jos karkkeja ei osteta, ne voi jättää ostamatta ilman, että siitä puhutaan suureen ääneen.

– Toivoisin, että varsinkaan lapsen ylipainosta tai pyöreydestä ei tehdä numeroa. On joka tapauksessa niin, että pienetkin lapsen tietävät, jos he ovat ylipainoisia. Tehdään lapsen ympäristö sellaiseksi, että se automaattisesti suosii lapsen painonhallintaa ilman suurempaa kailotusta.

Asiantuntija muistuttaa, että jos lapsen painonhallinnassa onnistuu niin, että kasvun myötä hän hoikistuu, pienestä pyöreydestä ei lapsena ole mitään haittaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.