Mainos

Vanhempien koulutus vaikuttaa opetusintoon kotona

Asiantuntijan mukaan liiallisella esiopetuksella saattaa olla jopa negatiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen.

Alhaisemman koulutustason omaavat vanhemmat opettavat peruskoulun aloittaneita lapsiaan enemmän kuin korkeasti koulutetut vanhemmat, käy ilmi tutkimuksesta.

Jyväskylän yliopiston professorin Jari-Erik Nurmen mukaan tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että kyseessä olevien lasten koulutaidot olisivat heikompia.

- En oikein usko, että se johtuisi (vanhempien) ajasta. Se saattaa selittyä huolella, joka vanhemmilla on. He haluavat tukea lasta koulutoimen alkuvaiheessa, Nurmi sanoi Suomen Akatemian tiedeaamiaisella Helsingissä.

Suomen Akatemian oppimisen ja motivaation huippuyksikköä johtava Nurmi korostaa, että liiallisella esiopetuksella voi olla lapsen kehitykselle negatiivisia vaikutuksia. Siitä voi seurata esimerkiksi ahdistusta.

- Vanhemmat, joilla ei itsellään ole koulutusta, näkevät koulussa menestymisen sosiaalisen kehittymisen väylänä. Eli ajatellaan, että jos käy koulua, voi saada itselleen tulevaisuudessa hyvän ammatin, Nurmi kuvaili.

Nurmi näkee, ettei peruskoulun alkamista edeltävällä kotiopetuksella välttämättä ole merkittävää vaikutusta lukutaidon kehittymiseen. Hänen mielestään matematiikassa tilanne voisi kuitenkin olla päinvastainen.

- Suomalaisista lapsista 25-30 prosenttia osaa lukea esikoulun loppuessa tai peruskoulun alkaessa. Suurin osa oppisi lukemaan, vaikka he eivät kävisikään kouluja. Tämä johtuu kielen systemaattisuudesta, Nurmi selvitti.

Tutkimuksen mukaan aiempi menestys koulussa innostaa lapsia, mikä luo pohjaa myönteiselle kehitykselle. Toisaalta ongelmia ilmenee, jos lapsi ajautuu kielteiseen kehään, jossa taitojen hidas kehitys ruokkii vähäistä motivaatiota.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian rahoittamasta JEPS-tutkimuksesta, joka tehtiin Jyväskylän yliopistossa. Tutkimuksessa on seurattu useiden vuosien ajan runsasta 200 koululaista sekä heidän vanhempiaan Jyväskylästä, Jyväskylän maalaiskunnasta, Muuramesta ja Korpilahdelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.