Mainos

Vanhempi, tiedätkö missä nuoresi surffailee?

Sosiaalisen median kasvaessa myös lasten ja nuorten kanssakäyminen internetin välityksellä kasvaa.

Facebookiin perustetut nuorten deittisivustot kertovat nykyajan nuorten nykymaailmasta melko karun totuuden: Nuoret lisäävät yhä paljastavampia kuvia nettiin ja pyytävät toisia arvostelemaan niitä. Erilaisten deittisivustojen kautta haetaan myös epätoivoisesti seuraa.

Facebookissa on esimerkiksi 14-18-vuotiaille suunnattu deittiryhmä, jossa nuoret hakivat seuraa avoimin ilmoituksin.

Nettipoliisi Jarno Saarinen ei kuitenkaan ole huolissaan tästä.

- Meillä ei ole aikaa tehdä jatkuvaa nettiseurantaa nuorten deittisivustoista. Ei siinä ole mitään väärää jos nuoret pitävät deittisivustoja keskenään, se on sitten eri asia onko se kovin järkevää.

Psykiatri Jari Sinkkonen on osittain samoilla linjoilla. Sinkkosen mukaan nettideittailu on verrattavissa ennenaikaiseen kirjeiden vaihtoon, nykyään se vain on siirtynyt internettiin. Nuorten provosoivia kuvia Sinkkonen ei kuitenkaan katso hyvällä.

- Ei ole hyvä että nuori laittaa paljastavia kuvia nettiin. Ylipäätänsä nuorilla pitäisi olla sellainen maltti, että nuori antaisi itselleen aikaa ja katselisi ympärilleen. Jos on luonteeltaan ujo ja arka niin sallisi sen itselleen ja ajattelisi että kyllä se aika vielä koittaa kun kuvia nettiin voi laittaa.

Kuvien arvostelemista Sinkkonen pitää tietynlaisena hyväksyntänä.

- Se (kuvien arvosteleminen) voi olla kieliposkella pelleilyä tai verisintä totta. Jollekulle se voi olla todella valtava kolaus kun mietitään olenko hyvännäköinen ja sitten arvosanaksi tuleekin kaksi.

Vanhemmilla vastuu

Saarisen mielestä deittisivustoilla ei ole absoluuttisesti vain pelkkää hyvää, vaan hyvillä asioilla on myös huonot puolensa.

- Tottakai on mahdollista että tällaisille nuorten deittisivustoille pesiytyy jokin porukka jolla on tarkoitusperä aivan toinen, kertoo Saarinen

Saarisen mielestä nuorten pitäisi tunnistaa piirteet joissa alkaa näkyä jonkinlaista epätervettä ilmentymää. Yleensä ilmoittaja on Saarisen mukaan lapsen vanhempi joka on saanut asian selville lapsen kertomuksesta tai selvittänyt asian itse.

Sinkkosen mukaan lasten netinkäytön vastuu on suurelta osalta myös lapsen vanhemmilla.

- Nuori tarvitsee aikuista suojelemaan. Olemme keskustelleet, onko vanhemman lupa mennä penkomaan nuoren kännykkää tai katsomaan millä sivustoilla nuori liikkuu. Lähtökohtaisesti siveyspoliisiksi ei pitäisi ryhtyä, mutta suhde nuoreen tulisi olla sen verran hyvä, että nuoreen voisi luottaa ja tietää missä hän liikkuu.

Sinkkonen kertoo myös aikuisviihdesivustojen olevan kasvava ongelma lasten keskuudessa. Jo alakouluikäiset käyvät aikuisviihdesivustoilla sekä lataavat aikuisviihdettä sekä aikuisviihdepelejä älypuhelimiinsa.

- Eräs nuorisopappi sanoi minulle että, "Voi kuule Jari, tällaista se nykyaika on".

Sinkkonen toivoisi lasten ja vanhempien välillä perusteellista keskustelua internetin käytöstä sekä digipelien pelaamisesta.

- En sano että netti tai digipelit on pahasta. Kyse on annostelusta.

Oikea ja aito keskustelu siitä, miten nämä ovat tulleet meidän olohuoneisiimme ja miten lapset traumatisoituvat siitä mitä he ovat nähneet muun muassa netissä. Tämä keskustelu Sinkkosen mukaan meiltä puuttuu.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja