Mainos

Vanhempi: Kerro lapselle totuus tragediasta

Uutiset tragedioista saattavat kantautua myös lasten korviin. SPR:n kriisipsykologi Salli Saari kehottaa vanhempia tarkistamaan, ovatko heidän lapsensa kuulleet uutisia traagisista tapahtumista.

Saaren mukaan lapset saavat nykytekniikan avulla nopeasti tietoonsa perhesurmien kaltaisia järkyttäviä uutisia. Lapset eivät välttämättä ota asioita puheeksi vanhempien kanssa vaan saattavat jäädä miettimään niitä yksin.

– Lapset eivät myöskään ehkä ota asiaa esille, vaikka se askarruttaisikin kovasti, jos he näkevät, että aihe on vaikea vanhemmille. He suojaavat vanhempiaan, Saari sanoo.

Saari painottaa, että juuri tämän takia onkin tärkeää, että vanhemmat itse ottaisivat vaikeatkin asiat puheeksi. Lasten mielissä voi olla hyvinkin pelokkaita kysymyksiä vanhemmilleen. Tärkeintä on kaikesta huolimatta kertoa totuus.

– Me vanhemmat usein ajatellaan, että miten pieni lapsi voi ymmärtää niin vaikeaa ja monimutkaista asiaa. Mutta hän ymmärtääkin sen juuri niillä pienillä käsityskyvyillä ja aivoilla paljon yksinkertaisemmin kuin me aikuiset ajatellaan.

Saaren mielestä olennaista on, että perheessä on sellainen ilmapiiri, että vaikeistakin asioista voi keskustella - ja kaikkea uskaltaa kysyä. Silloin lapsikin uskaltaa kysyä mieltä askarruttavia asioita, kuten: ”Hei iskä tai äiti, voisitsä tehdä jotain tollaista meille”.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.