Mainos

Vanhemmat yrittävät kieltää energiajuomat alle 16-vuotiailta

Energiajuomien myyminen alle 16-vuotiaille halutaan kieltää kansalaisaloitteella. Suomen Vanhempainliitto ja Förbundet Hem och Skola i Finland ovat tänään aloittaneet nimien keräämisen kiellon puolesta.

– Meidän mielestämme energiajuomat eivät kuulu lasten arkeen. Energiajuomia ei todellakaan suositella lapsille, ja niissä ei ole mitään sellaista, mitä lapsi tarvitsee, sanoo Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila.

Vanhempien huolenaiheena on ennen muuta energiajuomien sisältämä kofeiini. Piristävän kofeiinin pelätään muun muassa vaikuttavan lasten unen määrään sekä ruokailutottumuksiin.

– Olemme pitkään saaneet palautetta kauppiailta, vanhemmilta ja kouluista. Opettajat kertovat levottomuudesta ja kauppiaat pienistä koululaisista jonottamassa energiajuomia. Kun mahdollisuus kansalaisaloitteeseen tuli, tartuimme siihen nopeasti, Kurttila kertoo.

Mainontakin huolettaa

Kurttilan mukaan monet vanhemmat ovat myös huolestuneita mainonnasta ja energiajuomien yhdistymisestä siidereihin ja lonkeroihin.

– Monet tölkit muistuttavatkin lonkerotölkkejä, Kurttila sanoo.

Joissakin kaupoissa on tähänkin mennessä rajoitettu energiajuomien myymistä alaikäisille. Lainsäädännössä tällaista myyntirajoitusta ei kuitenkaan ole. Sen sijaan energiajuomien varoitusmerkinnöissä lukee, että niitä ei suositella lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille.

Lakialoitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn tarvitaan 50 000 allekirjoittajaa. Kurttilan mukaan Vanhempainliitto on asiassa liikkeellä tosissaan. Vanhempainyhdistykset aikovat järjestää nimien keräystapahtumia kouluissa ja päiväkodeissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.