Mainos

Vanhemmat tyytyväisiä lasten päivähoitoon

Pääkaupunkiseudulla vanhemmat ovat tyytyväisiä päivähoidon toimivuuteen. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa yli 85 prosenttia vastanneista antoi päivähoidon toimivuudesta yleisarvosanan erittäin hyvä tai melko hyvä.

Erityisen tyytyväisiä vanhemmat ovat lapsen kasvatukseen ja huomioimiseen yksilönä. Keskimäärin alhaisimmat arviot vanhemmat antoivat hoitopaikan hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Erot vanhempien tyytyväisyydessä pääkaupunkiseudun kuntien välillä ovat erittäin pieniä.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen toteuttivat loka-marraskuussa yhteisen asiakastyytyväisyyskyselyn päivähoidossa olevien lasten vanhemmille. Kyselyn avulla kartoitettiin vanhempien tyytyväisyyttä päivähoitopalvelujen järjestämiseen ja päivähoidon toimintaan.

Kyselyn kautta saatiin hyödyllistä tietoa vanhempien näkemyksistä ja päivähoitotoiminnan kehittämistarpeista. Vanhemmilta kysyttiin esimerkiksi sitä, kuinka tyytyväisiä he ovat saamaansa palveluun, vaikuttamismahdollisuuksiinsa ja tiedottamiseen sekä sitä, miten he kokevat lastensa viihtyvän nykyisessä hoitopaikassaan. Lisäksi kysyttiin päivähoidon kehittämiskohteita.

Mahdollisuus käyttää päivähoitopalveluja kuntarajojen yli koetaan tarpeelliseksi. Kyselyyn vastanneista vanhemmista 57 prosenttia oli sitä mieltä, että mahdollisuus saada päivähoitopaikka myös toisesta pääkaupunkiseudun kunnasta on heille erittäin tärkeä. Päivähoidon yhteiskäyttömahdollisuuksien kehittäminen edelleen sisältyykin pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyösuunnitelmiin.

Turvallisuus ja hyvinvointi kehittämiskohteiksi

Vanhempia pyydettiin myös valitsemaan arvioimistaan asioista kolme tärkeintä kehittämiskohdetta päivähoidossa. Tärkeimmäksi kehittämiskohteeksi nousi lapsen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen. Tärkeänä pidettiin myös lapsen viihtymistä päivähoidossa sekä toiminta- ja leikkimahdollisuuksien monipuolisuutta.

Kehittämiskohteet eivät kuitenkaan ole asioita, joihin vanhemmat ovat tyytymättömiä, sillä samat asiat saivat kyselyssä korkeita arvosanoja. Valitsemalla asian kehittämiskohteeksi vanhemmat viestivät näiden asioiden olevan heille merkittäviä.

Pääkaupunkiseudun päivähoidon yhteinen asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin edellisen kerran vuonna 2005. Tällä kertaa kysely tehtiin internet-kyselynä siten, että Helsingissä vanhemmat halutessaan saivat mahdollisuuden vastata myös paperilomakkeella. Nyt kyselyyn saatiin noin 17 000 vastausta. Vastausprosentti laski aiemmasta kyselystä huomattavasti.

Kaupunkien yhteenlaskettu vastausprosentti oli 37. Kyselyn tuloksia voidaan kuitenkin pitää sekä luotettavina että yleistettävinä suuren vastaajamäärän vuoksi. Kyselyyn sai vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, venäjäksi, arabiaksi ja somaliksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.