Vanhat metsäjohtajat kehuvat UPM:n ratkaisua

Pitkän linjan metsäteollisuusvaikuttajat, vuorineuvos Casimir Ehrnrooth ja Metsäteollisuus ry:n entinen toimitusjohtaja Jarl Köhler pitävät UPM-Kymmenen ja amerikkalaisen Championin yhdistymistä onnistuneena ratkaisuna.

-Fuusion perustelut vaikuttavat hyvinkin järkeviltä. UPM-Kymmene on jo kauan tähdännyt Pohjois-Amerikkaan, joten ratkaisu on määrätietoisen työn tulos, Ehrnrooth toteaa. Hänen mukaansa UPM-Kymmene nousee fuusion myötä globaaliksi yhtiöksi sanan varsinaisessa merkityksessä, koska sillä on vastedes hyvät asemat niin Euroopassa kuin Pohjois- ja Etelä-Amerikassakin.

Jotkut analyytikot epäilivät tuoreeltaan fuusion hintaa UPM-Kymmenelle varsin kovaksi. Osakkeiden vaihtosuhde sisältää 30 prosentin preemion eli hintalisän Championin osakkeenomistajille. -Tällainen luku kuulostaa mielestäni aika normaalilta. Se, joka haluaa jotakin saa maksaa enemmän kuin piensijoittajat, Ehrnrooth muistuttaa.

Jarl Köhler korostaa Pohjois-Amerikan merkitystä metsäteollisuudelle tärkeänä markkina-alueena, jossa kannattaa hankkia tukeva jalansija. Uransa aikana metsäteollisuuden kansainvälistymistä läheltä seurannut Köhler kiittelee viime vuosien ratkaisuja oikeiksi. -Jos emme olisi lähteneet maailmalle, ruotsalaiset, norjalaiset ja muut olisivat vieneet Euroopan altamme, Köhler toteaa. Hän muistuttaa Suomen syrjäisestä sijainnista, joka pakottaa investoimaan aktiivisesti ulkomaille. -Kun paperia tehdään, niin sitä on helpompi toimittaa Keski-Euroopan markkinoille paikan päällä kuin Suomesta käsin, Köhler sanoo.

Kilpailukyky ratkaisee

Suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuutta ajateltaessa suurimmat kysymysmerkit liittyvät Köhlerin mukaan vanhaan tuttuun taikasanaan eli kilpailukykyyn. -Toivottavasti Suomen metsäteollisuus ei jatkossa pelaa korttejaan huonosti. Meneillään olevat tuloneuvottelut eivät saa hävittää kilpailukykyämme, Köhler tähdentää. Hänen mukaansa entistä vahvemmaksi globaaliksi toimijaksi nouseva UPM-Kymmene tuskin tekee tulevia investointejaan Suomeen, jos olosuhteet täällä eivät ole kilpailukykyiset. -Kaikki mikä tuloneuvotteluissa ylittää palkankorotusten yleisen linjan on ehdottomasti liikaa. Ja jos vielä päälle lyhennetään työaikaa, joka on meillä jo nykyisin maailman lyhin, niin siitä ei hyvää seuraa, Köhler varoittelee.

Casimir Ehrnroothin mukaan UPM-Kymmene ei ole aiemminkaan ollut siinä mielessä suomalainen yhtiö, etteikö se olisi päättänyt investoinneistaan normaalien liike-elämän kriteerien mukaan. -Investointien on oltava kannattavia ja strategisesti oikeita. Tätä periaatetta täytyy noudattaa, hän toteaa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat