Vanhat kännykät kultakaivoksia?

Vanhoissa matkapuhelimissa saattaa piillä mittava aarre. Japanissa on havaittu, että kännyköiden ja muun elektroniikkaromun sisältämän kullan ja muiden metallien kierrättäminen on taloudellisesti erittäin kannattavaa.

Urbaanien kaivostyöläisten löydökset kelpaavat uusiokäyttöön niin elektroniikkateollisuuteen kuin kultasepillekin. Tonnista malmia löytyy keskimäärin viisi grammaa kultaa, kun tonnista hylättyjä matkapuhelimia saattaa kertyä kultaa jopa 150 grammaa. Sama määrä matkapuhelimia sisältää myös noin sata kiloa kuparia ja kolme kiloa hopeaa.

- Joillekin tämä on vain vuori jätettä, mutta toisille kultakaivos, kertoo kierrätystehdas Eco-Systemsin johtaja Nozomu Yamanaka.

Eco Systems tuottaa tyypillisesti 200-300 kilon verran kultaharkkoja kuukaudessa.

Japanilla ei ole sen elektroniikkateollisuuden kipeästi tarvitsemia luonnonvaroja, joten kierrättämisestä on tullut kannattavaa metallien markkinahintojen noustua ennätyskorkeuksiin.

Japanilaiset käyttävät matkapuhelintaan keskimäärin vain kaksi vuotta kahdeksan kuukautta, joten kierrätetylle kännykkäkullalle on olemassa valtava reservi.

Kierrätykseen päätyy kuitenkin vain 10-20 prosenttia hylätyistä kännyköistä, sillä kuluttajat ovat huolissaan siitä, miten heidän kännyköihin tallentamiensa tietojen käy.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat