Mainos

Vanhasen ja Niinistön nokittelu jatkuu

Puhemies Sauli Niinistön (kok.) ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) julkinen huulenheitto toistensa taloustaidoista ei ota laantuakseen.

Nyt oli Vanhasen vuoro vastata Niinistölle, joka viikonloppuna kehotti pääministeriä näyttämään kansalle esimerkkiä ja säästämään valtion hallinnosta miljardi euroa löysät pois -periaatteella.

Vanhanen kummeksuu puhemiehen säästölaskelmia. Pääministerin mukaan miljardin euron leikkaaminen vastaisi lähes viidesosaa eli 17 prosenttia valtion käyttömenoista.

- En tiedä, mihin matematiikkaan tämä perustuu. Kyse on tavallisista poliisien, rajavartioston ja oikeuslaitoksen palkoista, sanoo Vanhanen.

Vanhanen esitti keskustaväen kokouksessa Pietarsaaressa, että hyvätuloisille voisi mätkäistä viiden vuoden määräaikaisen veronkorotuksen. Niinistö nimitti päivän Kauppalehdessä veropuheita vaaleihin ratsastavien silmänlumeena, jolla ei ratkaista todellisia ongelmia. Vanhasta Niinistön puheet hämmästyttävät.

- En ymmärrä tätä kommenttia. Hallituksen tekemät toimenpiteet eivät ole vaaleista riippuvaisia. Kuten olen aiemminkin sanonut, suhdannepoliittiset kiristävät toimenpiteet pitää aloittaa suhdanteiden perusteella, ei suinkaan vaalien perusteella, Vanhanen toteaa.

Reilu viikko sitten Niinistö ehdotti MTV:n haastattelussa, että julkisen talouden vajetta pohtimaan pitäisi perustaa ekonomistivetoinen vakausryhmä. Ajatus ei saa kannatusta pääministeriltä.

- Ei pidä ajatella, että tällaiset vaikeat asiat jotenkin siirrettäisiin niin sanottujen asiantuntijoiden ratkaistavaksi. Nämä ovat ennen muuta arvovalintakysymyksiä. Ei tähän ole olemassa mitään objektiivista oikeutta, joka jollakin ekonomistikaavalla voitaisiin ratkaista.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.