Mainos

Vanhasen hallitus jatkaa keskushallinnon hajasijoittamista

Uuden hallituksen hajasijoitussuunnitelmat täsmentyvät syksyn aikana. Arvioiden mukaan hajasijoittaminen koskee noin tuhatta työpaikkaa.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen kertoo Vanhasen hallituksen pyrkivän panemaan valtion keskushallinnon alueellistamisen käytäntöön. Pohjana on edellisen hallituksen helmikuussa tekemä periaatepäätös.

Espoossa sijaitsevan poliisiammattikorkeakoulun kohtalo sinetöidään näillä näkymin jo tänä syksynä. - Ministeriön sisäinen esitys on on tässä vaiheessa, että se menisi Tampereelle, jossa on varsinainen poliisikoulutuskin tänä päivänä, alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen esittää.

Valtion keskushallinnon hajauttaminen pääkaupungista muualle Suomeen käynnistyi Paavo Lipposen hallituksen iltakoulun linjausten pohjalta kolmisen vuotta sitten. Pääministeri Matti Vanhasen hallitus jatkaa nyt samoilla linjoilla. Keskushallinnon toimintoja ja yksiköitä pyritään sijoittamaan ensisijaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

- Jokaiselle ministeriölle ja yksikölle on annettu tehtäväksi selvittää millaisia toimintoja alueellistamismahdollisuuksia on, missä aikataulussa ja mihin näitä tultaisiin sijoittamaan, Manninen kertoo.

Helmikuiseen periaatepäätökseen on kirjattu 19 kohtaa, jotka ulottuvat kaikkiin ministeriöihin. Listalle ovat päässeet mm. Väestörekisterikeskus, Ulkomalaaisvirasto, Ulkoasianministeriön lähialueyhteistyöyksikkö, rikosseuraamusvirasto ja valtiokonttori.

- Luulisin, että tämän hallituskauden aikana on kuitenkin ainakin noin periaatteessa mahdollisuus tehdä päätös noin tuhatta työpaikkaa koskevasta asiasta, Manninen kertoo.

Kokemus kuitenkin osoittaa, että hajasijoittaminen ei ole helppoa. Kun poliisin tietohallintokeskus päätettiin muutama vuosi sitten siirtää Rovaniemelle, syntyi siirrettävien keskuudessa paljon vastustusta.

- Henkilöiden ei ole pakko siirtyä, jos eivät halua, että he pääsevät muihiin tehtäviin tai siirtyvät eläkkeelle ja siinä yhteydessä voidaan sitten palkata uudet henkilöt uusille paikkakunnille, Manninen esittää.

Ministerin työtä helpottaa se, että valtiohallinnon henkilökunnasta noin kolmannes jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.