Mainos

Vanhasen haastattelu ei johda esitutkintaan

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt, ettei professori Tatu Vanhasen haastatteluun pohjaava kirjoitus "Professori Vanhasen uusi rotuoppi" johda esitutkinnan aloittamiseen.

Kalskeen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä Vanhasen syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaukseen tai muuhunkaan rikokseen. Myöskään lehtikirjoituksen laatinutta toimittajaa tai julkaisun vastaavaa toimittajaa ei ole syytä epäillä mistään rikoksesta.

Kalske perustelee päätöstään mm. sanan- ja tieteen harjoittamisen vapaudella. Jälkimmäiseen kuuluu vapaus valita tutkimuskohteensa ja julkaista tutkimustuloksensa. Kalskeen mukaan Vanhasen lausunnot eivät kuulu kiihottamisrikoksen rangaistavuuden piiriin.

- Sananvapauden suoja edellyttää tietynasteista pidättyväisyyttä puuttua rikosoikeudellisesti tähän asiaan, jossa sanavapauden merkitys on hyvin keskeinen, päätöksessä todetaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä otti käsiteltäväkseen nimettömän kantelun, jossa arvosteltiin keskusrikospoliisin päätöstä jättää esitutkinta tapauksessa toimittamatta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.