Vanhaselta anastettu valokuva: Turvatoimet kiristyivät

Valtioneuvoston turvatoimia uusittiin heti Matti Vanhasen ja Merikukka Forsiuksen valokuvavarkauden selviämisen jälkeen.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen kertoo Viihdeuutisille, että tietokoneiden huoltoja ei enää tehdä ilman turvamiehen mukana olemista.

– Olemme muuttaneet käytäntöjä, joten tästä eteenpäin koneiden huolloissa on aina turvallisuushenkilö mukana. Turvahenkilö on tietotekniikan asiantuntija, Timo Härkönen toteaa.

Tapauksen taustalla on poliisitutkinta. Poliisi epäilee Matti Vanhasen joutuneen rikoksen kohteeksi, sillä Vanhasen hallussa ollut henkilökohtainen valokuva on päässyt luvattomana kopiona vääriin käsiin. Varkaus tapahtui, kun tietokoneiden huoltomies tuli korjaamaan pääministeri Vanhasen tietokonetta, koska sen sähköpostijärjestelmään tuli häiriö. Siinä tilanteessa hän sai kuvan haltuunsa.

– Se oli Vanhasen virkakone. Tuollaisessa tietokoneessa ja sen verkossa ei ollut valtiosalaisuuksia. Niitä ei liikuteta verkossa, enimmäkseen ne (valtiosalaisuudet) ovat papereilla sekä salatussa verkossa.

Tapaus sattui vuonna 2007, mutta asia saatiin selville syksyllä 2009.

– Saimme tietää, että kuvaa on kaupiteltu lehdille. Miehellä on ollut tässä taloudelliset tarkoitusperät. Tietääkseni henkilö ei ole pyytänyt Vanhaselta anteeksi. Olemme vain pyytäneet poliisia tutkimaan tämän asian.

(MTV3–JARI KUPIAINEN)

Lue myös:

    Uusimmat